Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi – Bardzo smaczne, wilgotne babeczki ze sporą ilością jagód. Upieczone na jogurcie są delikatne i mięciutkie. Stanowią wspaniałą, niesamowicie aromatyczną przekąskę. Dzięki orzechom włoskim, które dodajemy do ciasta i stosujemy również w formie kruszonki na wierzchu babeczek, muffinki cudownie pachną i interesująco smakują. Bardzo przypadło mi do gustu połączenie jagód z orzechami włoskimi. Z przepisu wychodzi 12 sporach babeczek, polecam…
Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi
składniki:
250g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki sody
100g posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
130g jasnego brązowego cukru (lub zwykłego)
250g jogurtu
aromat śmietankowy
300g umytych, osączonych jagód
1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól i 2/3 poszatkowanych orzechów włoskich.
2. W drugiej misce wymieszać olej, jajka, jogurt, cukier i parę kropli aromatu śmietankowego. Wsypać mieszankę z mąką, jagody i krótko, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać pozostałymi orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
Udanych wypieków :)
nie tu jest tylko soda i ona wystarczy, pozdrawiam
Czy Dodaje się proszek do pieczenia?
jogurt naturalny, pozdrawiam