Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi – Bardzo smaczne, wilgotne babeczki ze sporą ilością jagód. Upieczone na jogurcie są delikatne i mięciutkie. Stanowią wspaniałą, niesamowicie aromatyczną przekąskę. Dzięki orzechom włoskim, które dodajemy do ciasta i stosujemy również w formie kruszonki na wierzchu babeczek, muffinki cudownie pachną i interesująco smakują. Bardzo przypadło mi do gustu połączenie jagód z orzechami włoskimi. Z przepisu wychodzi 12 sporach babeczek, polecam…
Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi
składniki:
250g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki sody
100g posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
130g jasnego brązowego cukru (lub zwykłego)
250g jogurtu
aromat śmietankowy
300g umytych, osączonych jagód
1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól i 2/3 poszatkowanych orzechów włoskich.
2. W drugiej misce wymieszać olej, jajka, jogurt, cukier i parę kropli aromatu śmietankowego. Wsypać mieszankę z mąką, jagody i krótko, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać pozostałymi orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
Udanych wypieków :)
Witam, czy to ma być jogurt naturalny, czy jogurt śmietankowy ?
uważam, że tak, może być zwykła mąka i maliny, pozdrawiam
Witam, czy mogę dodać zwykłą mąkę zamiast ziemniaczanej? i czy magą być maliny?
świetny przepis. Nareszcie moje muffiny są delikatne! :) Świetne połączenie smaków. Ja nieco zmodyfikowałam Twój przepis. Moja wersja: http://qchnia-uli.blogspot.com/2013/07/jogurtowe-mffiny-z-jagodami-i-orzechami.html#.Ue_cgBbbleY
Pozdrawiam!
babeczki piekłam w blaszce na muffinki
czy mufinki na specjalnej blaszce? dziękuje pozdrawiam :)
na pewno sie uda:) smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Już się pieką, zastąpiłam olejek śmietankowy olejkiem waniliowym a jogurty zmieszałam pół na pół, waniliowy i naturalny :) oby się udały! :) pozdrawiam
myślę, że można,
pozdrawiam
czy można użyć do muffinek mrożonych jagód? Dziękuję
super, bardzo się cieszę, że babeczki smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Zamiast jagód dodałam borówki – wyszło równie smacznie:-)
Świetne wychodzą, ładnie rosną i są niezbyt słodkie. :)
Przecudne ! Już wiem, jakie będą następne muffinki, które upiekę…
Buziaki:)
ale musza byc pyszne:)