Tym razem na „Zdrową Środę” przygotowałam migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru, na białkach. Moje pierwsze ciasto z rabarbarem z mojego ogródka w tym roku, sezon rabarbarowy uważam, więc za rozpoczęty :) jej! Ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne od oleju koksowego i rabarbaru. Ciasto mało rośnie i jest niewysokie. W przygotowaniu proste, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Polecam…
Migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru
Składniki:
około 350-380g oczyszczonego rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
2-3 łyżki płynnego miodu
160g zmielonych migdałów
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
3 łyżki mąki kokosowej
5 białek
100g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki ksylitolu
2-3 krople aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
dwie garście posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
1. Pokrojony rabarbar polać miodem, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rabarbar wysypać na blachę, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 220°C przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
2. Do oleju kokosowego dodać 1/3 zmielonych migdałów i wymieszać mikserem, aż powstanie kremowa masa.
3. Do pozostałych migdałów dodać proszek do pieczenia, mąkę kokosową i wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez chwilę.
5. Do piany z białek dodać aromat, wsypać migdały wymieszane z mąką kokosową i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą łyżkę piany dodać do utartego oleju kokosowego i wymieszać. Następnie tak rozmieszany olej kokosowy dodać do pozostałej piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać podpieczony rabarbar i posypać posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C przez około 50-55 minut.
Udanych wypieków :)
A jeśli chce użyć czerwonej porzeczki z zamrażarki to jak mam postępować>?
proszę ją rozmrozić, pozdrawiam
Bardzo ciekawe ciasto :-)
Z rabarbarem musiało być wyśmienite! :)
Mój ciągle jeszcze raczkuje… Ale nie tracę nadziei ;)