Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować. Okazał się świetny. Ciasto jest smaczne, dobrze smakuje połączenie maku z serem, a podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Polecam to aromatyczne, smaczne ciasto (przepis trochę zmodyfikowany z gazetki „Ciasta domowe”, nr 246 lipiec 2013 r.).
Makowiec z serem
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
80g margaryny
1 łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
500g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200g poszatkowanych bakalii
Masa serowa:
1kg zmielonego, białego półtłustego sera ( ja użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 żółtek
6 białek
2 op. cukru wanilinowego (po 16g)
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować ) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24cm (ciasto wychodzi klejące).
2. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Masa makowa:
3. Mak sparzyć i 2-3 krotnie zemleć.
4. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać.
Masa serowa:
5. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą.
6. Białka ubić na sztywną pianę.
7. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.
8. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Sernik przepyszny. Robiłam już wielokrotnie.
Proszę tylko podać, ile gram łącznie ma być budyniu. Obecnie są inne granatury. Opakowanie jedno to teraz 32 gramy. Kiedyś było 60.
60g budyniu w proszku pozdrawiam
Dzien dobry, szukam sprawdzonego przepisu na makowiec z serem, a Pani przepisy uwiebiam.
Czy jesli kupie mak mielony (suchy) to trzeba go tylko zalac i odsaczyc na sitku?
Ciasto pycha…….fakt masa makowa wyszła mi rzadka,ale dodałam kaszy manny,która nie zmieniła smaku ani wyglądu a do sera te dwie dodatkowe białka od ciast i wyszło super poszycie i delikatnie…polecam….
a mogę użyć gotowej masy z puszki?
pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Zrobiłam z gotowej masy serowej i 80 dkg sera dlatego tez proporcje zmodyfikowałam. Białka z ciasta użyłam do sera i wyszło pyszne! Takie leciutkie dzięki dodatkowym białkom. Ciasta tez nie podpiekałam bo spód byłby spalony przy moim piekarniku :D
Witam,do masy serowej z wiaderka dajemy aż 250gr.masla??? Przecież jest tam tłuszcz…
Zrobiłam super! Drogie ciasto, ale warte zachodu. Polecam kupić zmielony mak, bo samemu mielić to kupa roboty, a w gotowej masie makowej jest… 22 % maku…
Uwielbiam makowce, ale takiego z serem nie miałem jeszcze okazji spróbować, mam nadzieje że uda mi się twój przepis sprawdzić w nadchodzący weekend.
Ciasto super!!!! przygotowuje się szybko, smakuje rewelacyjnie
Mak wyszedł lejący i ser w nim się zatapiał, po upieczeniu artystyczny nieład
Ja użyłam maku z puszki i masa wyszła mi bardzo rzadka, ser mi się trochę utopił ale zrobiłam wzorki marmurkowe. Teraz się piecze i wygląda na to że wyjdzie fajny ☺