Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować. Okazał się świetny. Ciasto jest smaczne, dobrze smakuje połączenie maku z serem, a podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Polecam to aromatyczne, smaczne ciasto (przepis trochę zmodyfikowany z gazetki „Ciasta domowe”, nr 246 lipiec 2013 r.).
Makowiec z serem
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
80g margaryny
1 łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
500g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200g poszatkowanych bakalii
Masa serowa:
1kg zmielonego, białego półtłustego sera ( ja użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 żółtek
6 białek
2 op. cukru wanilinowego (po 16g)
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować ) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24cm (ciasto wychodzi klejące).
2. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Masa makowa:
3. Mak sparzyć i 2-3 krotnie zemleć.
4. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać.
Masa serowa:
5. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą.
6. Białka ubić na sztywną pianę.
7. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.
8. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Czy do gotowej masy makowej też taka sama ilość jajek i cukru??
cukru mniej, ponieważ masa już jest sodka, pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Upiekłam, wyszło znakomite! Mąż podkrada prosto z blachy. Będzie jak znalazł na Święta.
iilona: – punkt 5. – Masa serowa, proszę przeczytać,
Kinga: – Sera „Mój ulubiony” w Wielunia,
pozdrawiam serdecznie
Czy mogę zapytać jakiego gotowego sera Pani użyła? Jaka firma? Przepis wygląda zachęcająco i chciałabym go wypróbować jak tylko dostanę odpowiedź :) serdecznie pozdrawiam
A maslo kiedy dodac?
można użyć masy z puszki, ja bym dodała jajko, pozdrawiam
Witam! Czy mozna dodac gotowa mase makowa z puszki? Trzeba do niej dodac jajko?
tak, to prawda, pozdrawiam ciepło
ten seromakowiec wyglada mega przepysznie superowo:) wsam raz na zblizajace sie Swieta . KAMILA
trochę się kruszy, ale nie jakoś bardzo, pozdrawiam
Czy po upieczeniu masa makowa jest bardzo zwarta, czy się kruszy? Chciałabym upiec masę makową oddzielnie i ją pokroić, ale nie wiem czy się da :)
Z całym szacunkiem, ale sernik powinno się piec w znacznie niższej temp.
Pozdrawiam
Boskie połączenie.
Takie świąteczne, idealne, pyszne.
Pozdrawiam:)
Mniam…wygląda cudownie. Lubię takie smaki:)
Czy można użyć gotowego zmielonego maku?