Ciastka z KAMYKAMI – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciastka z arachidowymi kamykami, czyli orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej, takie kamyczki kojarzą mi się z dzieciństwem :). Ciasteczka są bardzo smaczne, dosyć słodkie, ładnie pachną wanilią i orzeszkami. W środku są trochę miękkie. W przygotowaniu są szybkie i proste. Bardzo mi smakują, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciastka z KAMYKAMI
Składniki na około 18 sztuk:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
100g cukru
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
około 200g arachidowych kamyków (takie orzeszki w cukrze)
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jeśli masa troszkę się zwarzy, nie należy się przejmować.
3. Następnie do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
Do ciasta dodać 3/4 arachidowych kamyków i wymieszać rękoma. Ciasto można wstawić do lodówki na około 20-30 minut, ale nie trzeba koniecznie, możemy od razu piec ciasteczka.
4. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (patrz FILM) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Należy zachować między ciastkami odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia. Wierzch ciastek ozdobić odłożonymi cukrowymi kamykami, patrz FILM.
5. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry. Czy ciasteczka udadzą się z mąka owsianą zamiast pszennej? Pozdrawiam :)
Wyglądają przesłodko, w sam raz dla dzieci :)
Jakiej twardości są kamyki po upieczeniu?
takie jak orzeszki, nie są twarde, pozdrawiam