Łatwy korzenny placek ze śliwkami


Smaczne aromatyczne ciasto z cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. Dodane śliwki świetnie smakują z tymi przyprawami, tworząc wspaniały duet. Ciasto robi się jak na muffinki, czyli bardzo prosto, wystarczy tylko zmieszać składniki (można zrobić z tego ciasta babeczki). Po upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie, wilgotne, rozpływa się w ustach, kruszy się trochę przy krojeniu, gdyż jest takie miękkie. Uważam, że świetny przepis, tylko oczywiście te kalorie…  (część oleju można zastąpić musem jabłkowym, ale ja jeszcze tak nigdy nie robiłam, więc nie znam efektów)       (zmodyfikowany przepis ze strony http://allrecipes.com )



Składniki:
230ml oleju
3 jajka
90g cukru
200g powideł śliwkowych
250g mąki
1 płaska łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g mielonych orzechów laskowych
400g śliwek bez pestek, pokrojonych w kostkę

Jajka ubić mikserem.
Wymieszać łyżką olej, cukier, powidła śliwkowe, ubite jajka, na jednolitą masę.
W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli, orzechami, przyprawami. Dodać 200g pokrojonych w kostkę śliwek, wymieszać. Obie masy połączyć, przez chwilę mieszać ręcznie. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (blaszka 29×16, mierzyłam górę formy), na wierzchu położyć resztę pokrojonych śliwek. Piekłam na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC przez 45minut, przykryłam wierzch folią i piekłam jeszcze 20 minut w temperaturze 170oC.
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Łatwy korzenny placek ze śliwkami”

  1. Witam bardzo serdecznie. Ciasteczka sie skonczyly, nie nadarzam z wypiekami jest zawsze ktos chetny do sprobowania, dzis nie mam ochoty na trodnosci,czytam :latwy placek ze sliwkami.Ok bez zastanowienia probuje. Juz pachnie w piekarniku. Zauwazylam ze uzywasz zawsze olej lub masla o margaryny, zachecam do sprobowania zastapienia tluszczu dynia (ugotowana zrobiona jak pure) lub ziemniakiem amerykanskim (tym slodkim-w formie pure) napewno ciasto nie straci swej miekkosci,wyrasta zawsze. Prosze sprobowac. xxx

    Odpowiedz
  2. witam:)
    dziękuję za rade spróbuję, super że ciasteczka smakowały, życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry :) W opisie jest informacja, że do ciasta należy dodać proszek do pieczenia, nie ma go natomiast w liście składników. Ile należy dodać?

    Odpowiedz
  4. Witam, ciasto zniknęło, tak mogę to nazwać. Postawiłam na stół i zniknęło wśród pomruków i pomlaskiwania. Goście, nie chcąc wyjść na łakomczuchów zostawili jeden wąski paseczek. Jest pyszne, tak wszyscy zgodnie stwierdzili.
    Pozdrawiam Alina

    Odpowiedz

Dodaj komentarz