Kruche ciasteczka kukurydziane

Kruche ciasteczka kukurydziane – Smaczne ciasteczka do kawy, herbaty. Przepis prosty i szybki. Bardzo kruche, śliczne maleństwa. Można wzbogacić smak dodając cukru waniliowego, aromatu lub odrobinę bakalii, ale mi smakują najbardziej w naturalnej formie. (przepis z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję”, wydana przez Reader’s Digest )

Kruche ciasteczka kukurydziane
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ kostki miękkiego masła
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru (może być brązowy)

Obydwie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą (można zrobić to ręcznie). Dodać jajka, cukier i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzech włoskiego, niektóre ciasteczka można obtoczyć w kolorowym cukrze.

Kruche ciasteczka kukurydziane

Układać na blaszce zachowując 3cm odległości. Piekłam ciasteczka na funkcji termoobieg w temperaturze 160C przez około 12 minut.

Udanych wypieków :)

Kruche ciasteczka kukurydziane
przed pieczeniem
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do wpisu „Kruche ciasteczka kukurydziane”

  1. po moich sukcesach ciastkarskich z twoich wspanialych przepisow dzis kolejne ciasteczka. ps postanowilam wyprobowac wszystkie przepisy. ma sufle z kubka robione w mikrofalowce nie mozna zrobic w piekarniku ? jezeli zas chodzi o tort pomaranczowy t o nie mam slow pozniej wysle imeila i dolocze fotke to sama ocenisz. moge tylko powiedziec ze favoloso. do szybkiego pozdrawiam

  2. Wyszły pyszne:)
    Do połowy dodałam kakao, a do pozostałej części aromat waniliowy+cukier waniliowy. Piekłam 15-16 minut.
    Pozdrawiam:)

  3. Witam! Upiekłam i wyszły przepyszne! Użyłam mąki pszennej razowej, dodatkowo dodałam skórkę startą z cytryny. Piekłam jednak trochę dłużej, bo ok. 2o minut. Dziękuję za naprawdę udany przepis.

  4. Miękkie masło? A można je rozpuścić w kąpieli wodnej?
    Zawsze jak ucieram masło to robią mi się dziwne „strzępy”i ciasto kiepsko się miesza.
    A w przepisach zazwyczaj podają: miękkie masło o ucierać aż będzie puszyste. Nigdy mi się to nie udało;(

  5. może puszyste to za dużo powiedziane, ale żeby było kremowe, proszę nie rozpuszczać, masło powinno mieć temperaturę pokojową, pozdrawiam serdecznie

  6. Wyszły pyszne, użyłam 1/2 szklanki oleju zamiast masła, dodałam aromat waniliowy i obtoczylam je w cukrze pudrze po upieczeniu. Piekłam je trochę dłużej bo 20min. Bardzo dziękuję za ten przepis :-)

  7. Ciasteczka bardzo dobre :) robiłam z podwójnej porcji i wyszło ok 80 szt. Dodałam aromat śmietankowy. Cześć obtoczyłam w posypce czekoladowej a część w kokosie :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.