Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami – Zapraszam na nowe, pyszne, bogate ciasto z kremem budyniowym, czekoladą i powidłami. Ciasto smakuje wspaniale, jest wilgotne, śmietankowe, waniliowe, ciut kwaskowate od powideł. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Z przepisem jest trochę zachodu, ale uważam, że warto! Bardzo polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami 2

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami

Składniki:

Ciemny biszkopt:

  • 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
  • 180g cukru
  • 80ml oleju
  • 160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jasne ciasto:

  • 5 białek
  • 180g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70g posiekanych orzechów laskowych
  • 70g płatków migdałowych
  • 50g wiórków kokosowych

Krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 650ml mleka
  • 250g zagęszczonego, słodzonego mleka z puszki
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Do nasączenia:

  • 160ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
  • 90g mlecznej czekolady
  • 210ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • około 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • wiórki kokosowe do posypania
Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami 3

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać zagęszczone mleko, cukier z wanilią i postawić na ogniu. Mieszać, aż zagęszczone mleko dobrze połączy się ze zwykłym mlekiem.

2. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąkę i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać).

4. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Ciemny biszkopt:
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

7. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.

8. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

9. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami 4

Jasne ciasto:
10. Z blaszki wyjąć ciemny biszkopt i blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia (blaszka 25cm x 35cm).Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra – dół.

11. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać mikserem.

12. Do piany z jajek dodać wszystkie bakalie i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

13. Ostudzone, ciemne ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować powidłami.

Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej:
14. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Po dodaniu całego budyniu, miksować na jednolity krem.

15. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć jasne ciasto z bakaliami. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i położyć drugą cześć ciemnego ciasta, lekko docisnąć. Ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.

Polewa:
16. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.

17. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 10-15 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).

18. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz