Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami – Zapraszam na nowe, pyszne, bogate ciasto z kremem budyniowym, czekoladą i powidłami. Ciasto smakuje wspaniale, jest wilgotne, śmietankowe, waniliowe, ciut kwaskowate od powideł. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Z przepisem jest trochę zachodu, ale uważam, że warto! Bardzo polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami
Składniki:
Ciemny biszkopt:
- 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 180g cukru
- 80ml oleju
- 160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jasne ciasto:
- 5 białek
- 180g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70g posiekanych orzechów laskowych
- 70g płatków migdałowych
- 50g wiórków kokosowych
Krem:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 30g mąki ziemniaczanej
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 650ml mleka
- 250g zagęszczonego, słodzonego mleka z puszki
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Do nasączenia:
- 160ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
- 90g mlecznej czekolady
- 210ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- około 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać zagęszczone mleko, cukier z wanilią i postawić na ogniu. Mieszać, aż zagęszczone mleko dobrze połączy się ze zwykłym mlekiem.
2. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie z mąkę i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać).
4. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Ciemny biszkopt:
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
7. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
8. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
9. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Jasne ciasto:
10. Z blaszki wyjąć ciemny biszkopt i blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia (blaszka 25cm x 35cm).Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra – dół.
11. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać mikserem.
12. Do piany z jajek dodać wszystkie bakalie i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
13. Ostudzone, ciemne ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować powidłami.
Skończymy krem – składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej:
14. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Po dodaniu całego budyniu, miksować na jednolity krem.
15. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć jasne ciasto z bakaliami. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i położyć drugą cześć ciemnego ciasta, lekko docisnąć. Ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.
Polewa:
16. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
17. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 10-15 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
18. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można dodać orzeszki ziemne zamiast laskowych ?
myślę, że tak, ale z laskowymi smaczniejsze, pozdrawiam