Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami – Zapraszam na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto jest dość cienkie/niskie z dużą ilością owoców. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami
Składniki:
Ciasto:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g mąki ziemniaczanej
90g cukru pudru
2 żółtka
210g schłodzonego masła
Wierzch:
700-750g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Następnie wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać żółtka i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
3. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Ja układam połówki śliwek pionowo, w rzędach, by zmieścić ich jak najwięcej. A gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu- pyyycha 😋
Zabieram się za pieczenie tego ciasta. Wygląda smakowicie,Sliwki sie kończą, trzeba korzystać
Duża ilość owoców – podoba mi się to! :) Uwielbiam śliwki, takie jeszcze lekko kwaśne to już w ogóle kradną moje serce!