Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami

Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami – Zapraszam na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto jest dość cienkie/niskie z dużą ilością owoców. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś pysznego :). Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami

Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami
Składniki:
Ciasto:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g mąki ziemniaczanej
90g cukru pudru
2 żółtka
210g schłodzonego masła
Wierzch:
700-750g umytych, przepołowionych śliwek bez pestek
cukier puder do posypania

Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami

Ciasto:
1. Do miski przesiać obie mąki i cukier puder. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Następnie wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać żółtka i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto krótko zagnieść rękoma, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 45 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Na wierzchu dość gęsto poukładać połówki śliwek i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.

3. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do wpisu “Łatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.