Ciasto Jabłkowe z Kremem Serowym – Uwielbiam jesień i dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z jabłkami, które idealnie pasuje na tą porę roku. A jaka jest Wasza ulubiona pora roku? Ciasto jest bardzo wilgotne, bogate, pachnie cudownie, jest z dużą ilością jabłek. Krem jest serowy z syropem klonowym. Przepis jest bardzo ciekawy, pochodzi z książki „Słodko” Yotam Ottolenghi, ale troszkę go zmodyfikowałam. Polecam… Więcej przepisów na ciasta z jabłkami znajdziecie w kategorii:
„Ciasta z jabłkami”(klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Jabłkowe z Kremem Serowym
Składniki:
Ciasto:
100g rodzynek sułtanek
200ml + 75ml wody
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 spore kwaskowate jabłka (razem o wadze 800g)
180g cukru (użyłam jasnego brązowego)
150ml oliwy extra vergine
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
100g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
85g syropu klonowego
220g twarogu śmietankowego (może być gotowy ser na sernik)
cynamon do posypania
Ciasto:
1. Rodzynki przełożyć do rondelka i zalać 200ml wody. Postawić na małym ogniu i gotować, aż rodzynki wchłoną wodę (patrz FILM), od czasu do czasu można zamieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do stygnięcia.
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę 2-3cm.
4. Do miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, dodać szczyptę soli i wymieszać.
5. Do drugiej miski przełożyć 2 całe jajka, dwa żółtka, dodać oliwę, cukier, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ucierać mikserem z mieszadłem łopatkowym (patrz FILM) przez około 7-8 minut, aż masa zgęstnieje i pojaśnieje (patrz FILM), ucierać na średnich obrotach.
6. Do jajecznej masy dodać przygotowane jabłka, rodzynki, 75ml wody i wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i wymieszać znów szpatułką (powstanie dość gęste ciasto). Ubić 2 białka i dodać je do ciasta, wymieszać delikatnie, ale dokładnie szpatułką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (dno i bok). Papier powinien delikatnie wystawać poza brzeg blaszki. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
8. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki i zdjąć papier. Ciasto przekroić w poziomie ząbkowanym nożem na dwie części.
Do miski przełożyć masło, cukier puder i syrop klonowy, ucierać mikserem na gładki krem. Następnie w 4-5 partiach dodać ser po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą.
9. Połowę gotowego kremu wyłożyć na jedną część ciasta, wyrównać (patrz FILM). Nakryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem i ciasto posypać cynamonem.
Udanych wypieków :)
Witam.Mam problem- dwa razy próbowałam mixować masło z pudrem i syropem klonowym i za każdym razem składniki się oddzielają od siebie, tak jakby się zważyło. Co robię źle? Pozdrawiam
składniki muszę mieć tą samą temperaturę, proszę miksować na niskich obrotach, i masło żeby miało 82% tłuszczu, pozdrawiam
Wczoraj upieklam jest pyszne, csla jesien pewnie bedzie u nas to ciasto gościło;)
Faktycznie jest pyszne i wilgotne, ale jeśli ktoś używa zwykłego bialego, cukru lub bardziej słodkich jablek to wówczas trzeba dać mniej cukru. Podobnie jesli nie dodajemy syropu klonowego tylko zastępujemy innym płynnym słodzidłem np. miodem to również trzeba dać tej słodyczy mniej. Na koniec sprawa z cynamonem – należy bardzo uważać, bo jest on bardzo drobny i najlepiej posypywać takim zaparzaczem do herbaty w formie siteczka. W przeciwnym razie powstaną grube, nieapetyczne, brązowe plamy…aaa i z czasem cynamon robi sie ciemniejszy bo staje się wilgotny od sera.
I ciasta z masą serową nie należy znowu piec?
na pewno nie, pozdrawiam
Co można użyć innego zamiast syropu klonowego? Miód?
myślę, że tak, pozdrawiam