Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread – Kruche, delikatnie cytrynowe, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Bardzo smaczne, rozpływają się w ustach i dlatego od razu sięgasz po następny kawałek. Ładnie pachną i są idealnym dodatkiem do kawy. Bardzo polecam … (przepis z książki „GoodFood Easy baking recipes”).
Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread
Składniki (uwaga: nie używamy proszku do pieczenia, ciasteczka są płaskie):
170g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
skórka starta z 1 cytryny
dodatkowo:
2-3 łyżeczki cukru do posypania
1. Do miski włożyć masło, cukier i wymieszać łyżką lub bardzo krótko mikserem.
2. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, ponakłuwać widelcem i na cieście zrobić nacięcia tak, żeby ciasto można było po upieczeniu łatwej podzielić na trójkąty (patrz zdjęcie powyżej).
4. Na końcu wierzch posypać cukrem i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut, aż ładnie się przyrumieni (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Ostygnięte ciasto pokroić na trójkąty.
Udanych wypieków:)
Witam
Wlasnie bardzo sie zdziwilam, ze jedne z moich ulubionych ciasteczek sa tak latwe do zrobienia. Pierwszy raz sprobowalam w Anglii i czesto kupowalam rozne ich wariacje; lemon, strawberry, cherry. Nie moge uwierzyc, ze tak latwo je mozna zrobic…chyba nawet dzis zrobie :) dziekuje i
pozdrawiam cieplo!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
tak można,
pozdrawiam
Witam Cukierenko ;-) mam pytanie: czy można zamiast skórki z cytryny dodać skórkę z pomarańczy?
Dzięki za przepis stanowił natchnienie dla moich kruchych ciasteczek z cytryną http://lukrecjusz.pl/kruche-ciasteczka-cytrynowe/ Do tej pory nie dodawałem skórki cytrynowej jako głównego zmieniacza smaku ciastek.
chyba ktoś zapomniał o proszku do pieczenia…..chyba że uroda tych „pysznych ciasteczek” polega nq ich płaskości
najlepiej tortowej,
pozdrawiam
Witam, jaką mąkę najlepiej użyć? Dziekuję :-)
bardzo się cieszę, że smakowały:)
z margaryny też wyjdą, ale masło jest smaczniejsze,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasteczka… Nazwałam je na własny użytek kruszankami, w końcu składniki i pyszny smak jak w kruszonce. Jak byłam mała zawsze żałowałam, że kruszonka jest tylko dodatkiem do ciast, bo ja mogłabym ją jeść samą. Te ciastka są moim dziecięcym spełnieniem marzeń:)
Jak Pani myśli, czy z margaryny też by wyszły?
Pozdrawiam:)
Lubię ten rodzaj ciasteczek – łatwe, szybkie, pyszne :)
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie zrobiłam i są pyszne! Bardzo szybkie w przygotowaniu. Moje nie są bardzo kruche, ale chyba takie lekko miękkie w środku są dla mnie smaczniejsze. Następnym razem będę robiła z podwójnej porcji bo mam trochę większą foremkę i wyszły bardzo płaskie. Naprawdę polecam :)
życzę smacznego i przyjemnego pieczenia,
pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobię :). Cudnie wyglądają. Pozdrawiam.
Smakowite są te ciasteczka !:) Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam:)