Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread

Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread – Kruche, delikatnie cytrynowe, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Bardzo smaczne, rozpływają się w ustach i dlatego od razu sięgasz po następny kawałek. Ładnie pachną i są idealnym dodatkiem do kawy. Bardzo polecam … (przepis z książki „GoodFood Easy baking recipes”).

Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread

Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread
Składniki (uwaga: nie używamy proszku do pieczenia, ciasteczka są płaskie):
170g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
skórka starta z 1 cytryny
dodatkowo:
2-3 łyżeczki cukru do posypania

1. Do miski włożyć masło, cukier i wymieszać łyżką lub bardzo krótko mikserem.

2. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i wymieszać.

Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread

3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, ponakłuwać widelcem i na cieście zrobić nacięcia tak, żeby ciasto można było po upieczeniu łatwej podzielić na trójkąty (patrz zdjęcie powyżej).

4. Na końcu wierzch posypać cukrem i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut, aż ładnie się przyrumieni (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Ostygnięte ciasto pokroić na trójkąty.

Udanych wypieków:)

Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

20 komentarzy do “Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread”

  1. Witam
    Wlasnie bardzo sie zdziwilam, ze jedne z moich ulubionych ciasteczek sa tak latwe do zrobienia. Pierwszy raz sprobowalam w Anglii i czesto kupowalam rozne ich wariacje; lemon, strawberry, cherry. Nie moge uwierzyc, ze tak latwo je mozna zrobic…chyba nawet dzis zrobie :) dziekuje i
    pozdrawiam cieplo!

    Odpowiedz
  2. chyba ktoś zapomniał o proszku do pieczenia…..chyba że uroda tych „pysznych ciasteczek” polega nq ich płaskości

    Odpowiedz
  3. Przepyszne ciasteczka… Nazwałam je na własny użytek kruszankami, w końcu składniki i pyszny smak jak w kruszonce. Jak byłam mała zawsze żałowałam, że kruszonka jest tylko dodatkiem do ciast, bo ja mogłabym ją jeść samą. Te ciastka są moim dziecięcym spełnieniem marzeń:)

    Jak Pani myśli, czy z margaryny też by wyszły?

    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Właśnie zrobiłam i są pyszne! Bardzo szybkie w przygotowaniu. Moje nie są bardzo kruche, ale chyba takie lekko miękkie w środku są dla mnie smaczniejsze. Następnym razem będę robiła z podwójnej porcji bo mam trochę większą foremkę i wyszły bardzo płaskie. Naprawdę polecam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz