Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .
Udanych wypieków :)
Właśnie piekę :)
Szukałam czegoś na ząb i znalazłam Twój przepis.
Ja robię z jabłkami,bo tylko takie owoce były w domu :)
Mam nadzieję,że wyjdzie pomimo mojego antytalentu.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że mimo trudności ciasto się udało:), dobry pomysł z miodkiem i płatkami migdałowymi,
smacznego i dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Mój wygląda całkiem inaczej- owoce mi wpadły do środka- ale dałam wiśnie i są cięższe, ale ogólnie kolor też ciemniejszy od tego brązowego cukru:/ Ale nie wygląda brzydko- tylko zupełnie inaczej ;) na górę posypałam tez płatki migdałów i polałam miodkiem, żeby taki ładny połysk był :)
Ciasto smaczne- i banalne:) dodam, że korki mi wywaliło w trakcie pieczenia, i bałam się, że będzie zakalec- ale jest git ;)
to ja dziękuję za komentarz i odwiedziny:)
pozdrawiam
Ja właśnie zrobiłam ze śliwkami! pyyyyyyycha! dziękuję za przepis! :)
Falka – brzmi smakowicie, ja jeszcze w tym roku nie robiłam wypieków z jeżynami,
pozdrawiam:)
Upiekłam ciasto z jeżynami….pyszne!
Witam
oczywiście że mogą być porzeczki czerwone, możemy użyć dowolnych owoców,
jeśli chodzi o aromat to tak około pół łyżeczki, ja zawszę dodaję tak na oko, taką małą plamkę, to będzie właśnie tak około pół łyżeczki,
pozdrawiam:) udanych wypieków
a ile dodawaliście tych kropel aromatu waniliowego?
i czy do tego cista mogą być porzeczki czerwone ?
ja piekłam w okrągłej formie (tortownicy) o średnicy 22cm
pozdrawiam
a w jakiej formie to piec??
mam nadzieję, że wyjdzie,
co ja piszę, na pewno wyjdzie!! :)
pozdrawiam
właśnie piekę,zobaczymy:)
Swietny przepis, zrobilem kilka razy i udalo sie, chociaz wczesniej nigdy nie pieklem. Wszystkich nie potrafiacych piec goraco zachecam do sprobowania, a buleczce z makiem dziekuje za przepis :-)
nie myslalam ze pieczenie moze byc takie proste :) pycha!!!