Zapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…
Torcik z pianką bez pieczenia
Składniki:
około 200g okrągłych biszkoptów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa)
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami
Do nasączenia (poncz):
150ml likieru migdałowego
100ml wody
Wierzch:
200g niesłodzonego mleka skondensowanego
1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
do ozdoby bratki
(wierzch można też posypać startą czekoladą)
1. Budynie razem z 2 łyżkami cukru rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać dwie galaretki w proszku, mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
Poncz:
2. Składniki do nasączenia wymieszać.
3. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno (można również nie wykładać). Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu i wyłożyć nimi dno tortownicy (tylko połową biszkoptów).
4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie cały czas ucierając mikserem, stopniowo dodawać galaretkę z budyniem. Mieszać, aż powstanie jednolity, dosyć gęsty krem.
5. Papaję osączyć na sitku.
6. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Na wierzchu poukładać owoce, na owoce wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Wierzch:
7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu.
9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli ostygniętą galaretkę. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na biszkopty w blaszce i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
10. Po wyjęciu z lodówki oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Przed podaniem ciasto udekorować bratkami lub posypać startą czekoladą.
Smacznego:)
A czym można zastąpić likier migdałowy? Pozdrawiam
można dać inny likier cytrynowy, wiśniowy lub dać więcej wody i trochę soku z cytryny, troszkę posłodzić, pozdrawiam
Zapowiada się znakomicie :) wygląda świetnie!!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Robię to (prawie) ciasto już drugi raz. Jest rewelacyjne na upalne dni! Bardzo dziękuję za przepis.
myślę, że tak pozdrawiam
Czy świeże truskawki mogą być zamiast papai ?
Ciasta dekorowane żywymi kwiatami zawsze robią na nas wrażenie :) Przepiękny :)