Kruchy placek z papierówkami i dżemem – Mam teraz w ogródku ogrom małych jabłuszek – papierówek, są bardzo soczyste, kwaskowate i aromatyczne, po prostu idealne na ciasto. Upiekłam więc pyszny placek z tymi słonecznymi owocami, które zawsze mi przypominają dzieciństwo. Ciasto jest bardzo smaczne, z kruchym, maślanym spodem i kwaskowatymi jabłuszkami posmarowanymi dżemem. Smaki dobrze się ze sobą łączą: słodki – maślany i delikatny, orzeźwiający od papierówek. Ciasto wygląda pięknie i jest proste w przygotowaniu, bardzo polecam…
Kruchy placek z papierówkami i dżemem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
140g cukru pudru
200g zimnego masła
3 żółtka
0,5 – 1 łyżka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
600-700g papierówek
1/2 cytryny
150g dżemu (dowolnego, ja użyłam morelowego)
60g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek
4 łyżki płatków migdałowych
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, pół łyżki śmietany i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać jeszcze śmietany, moje ciasto wyszło dosyć lepkie), wstawić do lodówki na około 60 minut.
3. Tortownicę o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 20-24 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
4. Papierówki obrać, przepołowić i oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z połowy cytryny.
5. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pokruszone herbatniki, następnie poukładać papierówki.
6. Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim owoce. Ciasto wstawić znów do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi, można również przypudrować cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
wersja z bezą w piekarniku :)
Twoje zdjęcia są wspaniałe! A ciasto wygląda przepysznie!:)
Mam identyczną paterę też właśnie z Duki:)
nie online, ale kupiłam ją w Duka mają sklep online więc może jeszcze będą, pozdrawiam :)
wygląda wspaniale i jestem pewna, że tak smakuje ;)
p.s. piękna patera, czy może kupowane on-line? ;)
oczywiście, że dla Ciebie :) pozdrawiam
Dawno nie jadłam papierówek takich prosto z drzewa. Kiedyś mieliśmy koło domu bardzo starą. Miała świetne owoce ale niestety została potraktowana piłą :( Ciasto wspaniałe, częstuję się tym ukrojonym, mniemam,że dla mnie ;) kawałkiem :)
Nie ma lepszych jablek do ciasta niz papierowki :) Placek wyglada wybornie!
tak Alinko to dzięki papierówkom, pozdrawiam :)
A u mnie też mnóstwo papierówek i też zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem:) Ciasto wygląda fantastycznie i jestem pewna, że tak też i smakuje:) To dzięki papierówkom:) Pozdrawiam:)
dzięki Majana, pozdrawiam :)
Lubię papierówki. Pyszne ciasto i pięknie sfotografowane. Pozdrawiam:)
świetny pomysł, dodam cynamon :)
Super, to czekam na efekt, może do piany dodac troszke cynamonu, fajny smak i idealne do jabłek, no i kolor będzie fajny :)
Wydaje mi się, że nie powinno się gryźć, będzie jeszcze bardziej apetyczny, wypróbuje jutro i dam znać, pozdrawiam :)
Czy z tych pozostałych białek mozna ubić pianę i wyłożyc wierzch (czyli na dżem piana i na koniec migdały), czy nie będzie się gryźć z resztą? Wygląda super apetycznie, papierówki bardzo lubię i tez mam dużo na działce :), pozdrawiam :)