Tort kokosowy z brzoskwiniami

Tort kokosowy z brzoskwiniami – Nowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Jest duży, wysoki, wygląda fantastycznie. Tort jest dobrze nasączony i jest mocno kokosowy, owocowy, słodki. Ładnie się kroi i jest wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby budyń był dobrze ostudzony. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Mąka ze Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Tort kokosowy z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
200g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie
100g wiórków kokosowych
190g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
160ml likieru kokosowego
70ml wody
(w wersji bez alkoholu około 200ml wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru)
Krem:
2 budynie waniliowe bez cukru lub śmietankowe bez cukru
20g mąki ziemniaczanej
800ml mleka
150g wiórków kokosowych
400g masła w temperaturze pokojowej
110g-120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
Do ozdoby:
około 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
wiórki kokosowe do posypania

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Krem:
5. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać połowę cukru pudru, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

6. Brzoskwinie osączyć, parę można odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić wzdłuż, jakby na paseczki, patrz FILM.

Składanie tortu:
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt (biszkopt ma być dobrze nasączony!).

Skończymy krem:
8. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać pozostały cukier puder i dalej ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w około 5 partiach dodać kokosowy budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

9. Około 1/2 kremu odłożyć, będzie on na wierzch tortu, bok.
Z pozostałego kremu wyłożyć połowę na biszkopt i wyrównać. Na wierzchu poukładać brzoskwinie, patrz FILM, lekko wciskać je w krem. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Biszkopt nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać i poukładać brzoskwinie. Położyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.

10. Odłożonym kremem posmarować boki tortu i wierzch, wyrównać, patrz FILM. Tort posypać wiórkami kokosowymi i wstawić go do lodówki na całą noc (aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły).

11. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki 1M) i udekorować wierzch tortu. Rozetki udekorować odłożonymi brzoskwiniami.

Udanych wypieków :)

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz