Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Uwielbiam desery z rabarbarem, dlatego w Małej Cukierence jest z nim sporo przepisów, polecam sprawdzić kategorię „Ciasta z rabarbarem”. Teraz zapraszam na pyszne ciasto z dużą ilością rabarbaru na kruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe i waniliowe. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać, piekę je ostatnio na okrągło :). Bardzo polecam, przepis autorski.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
200g schłodzonego masła
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
Nadzienie:
3 łyżki bułki tartej
1kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki)
1 szklanka cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
40g mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Beza:
5 białek
300g cukru
cynamon do posypania
1. Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto.
3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika, a drugą na około 40 minut do lodówki.
4. Ciasto z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 28cm. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Nadzienie:
5. Rabarbar osączyć i przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie.
6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut.
7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać.
8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Beza:
9. Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać cukier. Jak dodamy cały cukier proszę ubijać jeszcze mikserem przez około 5 minut.
Bezę wyłożyć na ciasto w blaszce formując kopczyk (patrz FILM), posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Bezę suszyć w 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dobrze ostygnięte kruche ciasto z rabarbarem i bezą ostrożnie wyjąć z blaszki.
Udanych wypieków:)
Do rabarbaru 1 szklanka czy 1/4 szklanki cukru? Jest sprzeczność pomiędzy lista składników a opisem.
nie ma sprzeczności proszę przeczytać punt 1. pozdrawiam
Ciasto bardzo czasochłonne, ale warte zachodu. Sam kisiel rabarbarowy jest już pyszny i musiałam się powstrzymać, żeby nie zjeść, żeby cokolwiek trafiło do piekarnika Jednak następnym razem pominę dodanie skórki z cytryny do rabarbaru, bo ewidentnie mi przeszkadzała w całym placku.
Jakimi owocami można zastąpić rabarbar?
Ciast wyszło przepyszne. Polecam.
Witam! Prosze mi doradzic jakie proporcje przepisu sprawdza sie na prostoatna blaszke 24cm / 34 cm. Bede wdzieczna !
witam, czy te dwie godziny pieczenia bezy nie spowodują, że ciasto będzie za suche?
nie będzie za suche, pozdrawiam
Pani Natalio, zaglądam tutaj od roku. Bardzo dziękuję za przepisy, wszystko idealnie się udaje, a dzięki Pani nauczyłam się piec ciasta! Powyższy przepis to moja pierwsza beza w życiu – i od razu wyszła cudownie! Dziękuję i życzę wielu sukcesów :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny przepis i mega wielkie dzięki za to, że jako jedyna piszesz na jakim programie pieczesz ( czy termoobieg, góra dół itp.). Przepisy super na pewno będe tu często zaglądać. Pozdrawiam:)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Dzień dobry! A czy ciasto uda się w kwadratowej blaszce o boku 21 cm? Pozdrawiam!
myślę, że będzie za mała, pozdrawiam
Pani Natalio, a gdybym chciała zrobić ciasto na dużą blaszkę to muszę podwoić ilość składników? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
myślę, że wystarczy o połowę, pozdrawiam
Zamiast rabarbaru można dodać duszone jabłka?
myślę, że tak, pozdrawiam
Nie mam funkcji termoobiegu, czy beza wyjdzie ?
tak też się uda, pozdrawiam serdecznie
bezę kładzie się na gorącym cieście?
tak na gorącym, pozdrawiam
Zadam może banalne pytanie, ale….. jakiej pojemności ma być szklanka cukru ? ;-)
ja używam 250ml, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Justyna ;-)
A nie mozna zrezygnowac z ciasta na rabarbarze i polozyc bezy bezposrednio na owocach?
myślę, że można, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda pięknie, ale jest zdecydowanie zbyt kwaśne, jak na moje podniebienie. nie przypadł mi też do gustu związek rabarbaru z cytryną – irytujący posmak cytrusów. Przepis jest czasochłonny, a efekt niewspółmierny do włożonych starań. Nie polecam tego akurat ciasta, ale fanką Malej Cukierenki pozostaję. pozdrawiam!
Witam.Czy do tego ciasta mogę dać rabarbar z puszki ?
nie używałam takiego, ale myślę, że tak, pozdrawiam