Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Uwielbiam desery z rabarbarem, dlatego w Małej Cukierence jest z nim sporo przepisów, polecam sprawdzić kategorię „Ciasta z rabarbarem”. Teraz zapraszam na pyszne ciasto z dużą ilością rabarbaru na kruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe i waniliowe. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać, piekę je ostatnio na okrągło :). Bardzo polecam, przepis autorski.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
200g schłodzonego masła
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
Nadzienie:
3 łyżki bułki tartej
1kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki)
1 szklanka cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
40g mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Beza:
5 białek
300g cukru
cynamon do posypania

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

1. Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika, a drugą na około 40 minut do lodówki.

4. Ciasto z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 28cm. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Nadzienie:
5. Rabarbar osączyć i przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie.

6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut.

7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać.

8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Beza:
9. Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać cukier. Jak dodamy cały cukier proszę ubijać jeszcze mikserem przez około 5 minut.
Bezę wyłożyć na ciasto w blaszce formując kopczyk (patrz FILM), posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Bezę suszyć w 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dobrze ostygnięte kruche ciasto z rabarbarem i bezą ostrożnie wyjąć z blaszki.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

37 komentarzy do “Kruche ciasto z rabarbarem i bezą”

  1. Ciasto bardzo czasochłonne, ale warte zachodu. Sam kisiel rabarbarowy jest już pyszny i musiałam się powstrzymać, żeby nie zjeść, żeby cokolwiek trafiło do piekarnika Jednak następnym razem pominę dodanie skórki z cytryny do rabarbaru, bo ewidentnie mi przeszkadzała w całym placku.

    Odpowiedz
  2. Witam! Prosze mi doradzic jakie proporcje przepisu sprawdza sie na prostoatna blaszke 24cm / 34 cm. Bede wdzieczna !

    Odpowiedz
  3. Pani Natalio, zaglądam tutaj od roku. Bardzo dziękuję za przepisy, wszystko idealnie się udaje, a dzięki Pani nauczyłam się piec ciasta! Powyższy przepis to moja pierwsza beza w życiu – i od razu wyszła cudownie! Dziękuję i życzę wielu sukcesów :)

    Odpowiedz
  4. Bardzo fajny przepis i mega wielkie dzięki za to, że jako jedyna piszesz na jakim programie pieczesz ( czy termoobieg, góra dół itp.). Przepisy super na pewno będe tu często zaglądać. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Pani Natalio, a gdybym chciała zrobić ciasto na dużą blaszkę to muszę podwoić ilość składników? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
      • Ciasto wygląda pięknie, ale jest zdecydowanie zbyt kwaśne, jak na moje podniebienie. nie przypadł mi też do gustu związek rabarbaru z cytryną – irytujący posmak cytrusów. Przepis jest czasochłonny, a efekt niewspółmierny do włożonych starań. Nie polecam tego akurat ciasta, ale fanką Malej Cukierenki pozostaję. pozdrawiam!

        Odpowiedz

Dodaj komentarz