Dzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę popękać z wierzchu. W smaku delikatnie cytrynowy i dzięki śmietance waniliowy, aromatyczny od owoców. Jest pyszny i prezentuje się wspaniale, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik z jogurtem i owocami
Składniki:
Spód:
220g herbatników lub ciastek digestive
50g masła – roztopić
Masa serowa – dobrze jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej:
650g gotowego sera na sernik
200g naturalnego jogurtu
200-220g cukru
3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 jajka
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
owoce do ozdoby
Spód:
1. Ciastka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę z cytryny , wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę (patrz FILM).
3. Do masy serowej dodać 2/3 owoców jagodowy i wymieszać szpatułką lub łyżką. Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce i łyżką lekko powciskać je w masę serową.
4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez około 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu sernik proszę zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki.
Wierzch:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i posmarować nią wierzch sernika. Gotowy sernik ozdobić świeżymi owocami.
Udanych wypieków:)
Witam czy w okresie zimowym do masy można dodać owoce mrożone? Zamrożone czy je rozmrozić?
można dodać, tak należy rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Czy można zrobić ten sernik bez jogurtu? Jeśli nie, to czy ma Pani w przepisach inny bez jogurtu?Pozdrawiam
myślę, że można, ale radzę wtedy dać śmietanę, pozdrawiam
Zrobiłam sernik na niedawne spotkanie rodzinne, wyszedł przepyszny i efektowny. Bardzo wszystkim polecam. Dziękuję za tak udane przepisy. :)
Mała cukierenko
Czy sernik wyjdzie taki sam jak będę piekła w termoobiegu?
Niestety zepsuła mi się grzałką dolna w piekarniku:(
tak można na termoobiegu tylko chyba dałabym mniejszą temperaturę 140C, pozdrawiam
Zrobiłam sernik tylko z borówkami i bez dekoracji (na szybko;). Był pyszny, najlepiej smakował na ciepło. Rzadko piekę, ale przepisy z małej cukierenki zawsze są udane. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie