Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe
1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).
3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).
Udanych wypieków:)
Pierwszorzędne. Zrobiłam jako prezent na święta, 16 sztuk witrażykowych i prawie 50 mniejszych gwiazdek. Przepis prosty, a pyszny, dziekuję bardzo! Czy próbowałaś kiedyś to samo ciasto stosować do innych kruchych wpieków? Choćby przekładanych dżemem albo masą krówkową?
Testowałam też wariację na temat przepisu – zrobiłam porcję ze zwykłym cukrem zamiast pudrem. Wyszły o zupełnie innej fakturze, mniej gładkie, ale tak samo pyszne i jeszcze bardziej kruche – dobre na szybko, gdy akurat braknie pudru w zwykły dzień.
Ogromnie się cieszę, nie robiłam innych ciasteczek z tego przepisu, ale pomyślę nad tym, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, czy ta cukierkowa szybka nie jest twarda ani ostra? Po wystygnieciu zachowuje się jak zwykle landrynki? Zastanawiam się, czy małe dzieci dadzą sobie radę z jej pogryzieniem, bo wydaje mi się, że to będzie przypominało takie lizaki twarde… Wyglądają w każdym razie pięknie i bardzo kusząco :)
jest twarda jak landrynki, czyli trochę jest twarda, trudno mi powiedzieć,
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedź :) pozostaje mi więc zrobić tylko kilka i powiesić je poza zasięgiem małych łasuchow, bo tak piękne są, że spróbować muszę :) pozdrawiam!
Mała cukierenko ☺czy ciasteczka można zrobić bez tego cukierkowego środka? Szukam smacznego przepisu na kruche ciasteczka.
tak można je upiec bez cukierkowego środka, pozdrawiam
Czy masło można zastąpić kasią bądź masłem roślinnym? Dzięki za odpowiedź pozdrawiam
można użyć Kasi, pozdrawiam serdecznie
Nie stety te witrazyki nie sprawdziły mi się w pomieszczeniu gdzie było ciepło. Robiłam z nich dekoracje na choinkę, stroiki… Cukierki mi się rozpuszczały i kapaly na parapet, podłogę pod choinką A są takie piękne
Zrobilam ciastka wg przepisu, niestety mi nie wyszly :( nie upiekly sie :( ciasto po wyjeciu jest nadal lepkie. A zelki wyplynely poza ciasto i zaczely sie przypalac i smierdziec w piekarniku po 15 min pieczenia.
nie mam w przepisie żelków i piekłam je 10-12 minut, pozdrawiam
Czy kładąc całą landrynkę nie wypłynie ona na ciasteczko lub pod jego spód?
nic takiego się nie dzieje, pozdrawiam
Dziękuję bardzo za ten cudowny przepis.Nie jestem mistrzem pieczenia a te ciasteczka wyszły przepyszne.Zniknely w momencie i rodzina chce więcej.:)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Niestety wszystkie szybki przykleiły się do blaszki, klapa na całego.
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt
Witam! I dziękuję za przepis. Właśnie piekę, i wychodzą cudne ! Pozdrawiam i Wesołych Świąt !
miło mi, pozdrawiam serdecznie
Właśnie skończyłam robić, i polecam! ciasto słodkie. Jedyna moja modyfikacja, którą wprowadzę przy następnej okazji, to to że landrynki zmiażdżę w moździerzu. Jak kładłam całe to wypływały z ciastek :/ ale niektóre powychodziły i są naprawdę ładne!
kupiłam je w Tk maxx i dzisiaj je nawet tam widziałam, pozdrawiam
Proszę o informację gdzie można zaopatrzyć się w takie malutkie foremki, aby wyciąć środek ciasteczka?
można użyć landrynek lub nawet niektórzy używali żelków, ale ja polecam bon-bon najbardziej,
pozdrawiam
a te cukierniki mozna czyms innym zastapić?
bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też spróbować na smalcu, choinka na pewno pięknie się prezentuje:) życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego, Wesołych Świąt!
Cukierenko,
chciałam tylko napisać, że zrobiłam Twoje ciasteczka na smalcu. Wyszły dobre – na smaku i konsystencji dużo nie straciły. Była to partia przeznaczona do powieszenia na choinę, no ale wytłumacz dziecku, że to w sumie taka bombka i tego się nie je. Jestem ciekawa czy jako ozdoba choinkowa przetrwają próbę czasu i łakomstwa :D Te nadgryzione prezentują się na choince przepysznie :D
Dziś zabieram się za ciasteczka korzenne z migdałami i rogaliki orzechowe :D
Dziekuję za fantastyczne przepisy i życzę Wesołych!
Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam serdecznie i również składam najlepsze życzenia, wspaniałych świąt i szczęsliwego nowego roku!
Dziękuję. Zabieram się do produkcji drugiej tury ciasteczek. Pierwsza -wczorajsza- już prawie schrupana :-) Dodam, iż zapach i widok tylu gwiazdek i śnieżynek wprowadził wszystkich w cudowny nastrój świąteczny :-) Pozdrawiam Cie serdecznie i składam najlepsze życzenia swiateczno-noworoczne ****
Tesia: – wystarczy tylko papier do pieczenia,
Maggie: – myślę, że tak 2-3 tygodnie w zamkniętej puszce będą dobre,
pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko jak długo po upieczeniu można je przechowywać ? Podobnie jak iza chce je dać w prezencie rodzinie, ale jeśli je upiekę dziś czy do świąt będą jeszcze smaczne i kruche?
Mam pytanko – bo przymierzam się właśnie do pieczenia – czy ciasteczka nie kleją się do blachy??? Czy zastosować jakiś specjalny zabieg aby się tak nie stało??? Chodzi mi o środek landrynkowy. POZDRAWIAM :)
landrynki, pozdrawiam
czy te cukierki to zelki czy landrynki?
myślę, że wytrzymają podróż, pozdrawiam
Robiłam te ciasteczka rok temu, ale już nie pamiętam, czy są one bardzo kruche. Czy sądzi Pani, że wytrzymają podróż zapakowane w serwetki i bąbelkową kopertę? Pozdrawiam, Kasia
w Niemieckich książkach i gazetach są bardzo popularne, pozdrawiam
No nie mogę Mała, ale śliczniutkie; i ciasteczka i fotografie !! Skąd ten pomysł ?
Czy zamiast cukierków mogę użyć żelków?
myślę, że nie, pozdrawiam
użyłam kwaśnej śmietany, może być zastąpiona jogurtem greckim, pozdrawiam
Witam, przymierzam sie wlasnie do pieczenia tych bajecznych ciasteczek. Mam pytanie odnośnie śmietany: kwaśna czy słodka? Jeśli kwaśna czy mogę zastąpić ja gęstym jogurtem(typu grecki)? Jeśli słodka czy moze zostać zastąpiona np. mlekiem?
Pozdrawiam
ogromnie się ciesze, że smakują, nie wiem jak z tym smalcem, nie poradzę Pani, przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Właśnie upiekłam ciasteczka, wyszło mniej niż w przepisie – około 25 sztuk…
To jednak nieważne bo jutro piekę kolejną partię. W ramach zbliżającego się Mikołaja mam zamiar obdarować całą rodzinę…
Ciasteczka są tak bajeczne, że nie chcę ich oddawać, ale cóż… ;)
Do rzeczy jednak … Mam pytanie… Czy mogę zamiast masła użyć smalcu ?
Pozdrawiam
Iza
cieszę się, że smakowały, przyjemnego pieczenia, pozdrawiam serdecznie
Ja niestety nie miałam w domu cukierków a mieszkam na obrzeżach miasta więc nie było sensu iść po nie.:( Więc zrobiłam bez nich:) MMMMM Pycha. Jutro mam je zamiar upiec 2 raz ale tym, razem z witrażem:):p
Czekam na kolejne przepisy ciastek.<3
dziękuję za informację, pozdrawiam serdecznie
a więc żelki… rozpuszczają się bardzo szybko i gotują, zastygają ładnie – więc wygląd ok ale powstały witrażyk nie bardzo da się zjeść:) próbowałam dodać je po upieczeniu nie wyciągając z piekarnika ale wtedy przyklejaja się do papieru i ciąąągnąąąą :P to z normalnych żelek, nie wiem jak te „nadziane”
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, ja jeszcze chciałam dopytać czy korzenne kruche ciasteczka wg Twojego przepisu tez można zrobić o grubości 4-5mm i czy wtedy można piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut – tak jak „zwykłe”kruche?
myślę, że o średnicy około 5cm,
pozdrawiam ciepło
Witam, mam pytanie odnośnie ciasteczek. Lubię jak wszystko wychodzi estetycznie, dlatego zastanawiam się jakiej wielkości powinny być te środki, aby cukierki nie wylały się na boki ciastek? Wiem, że to dość trudne pytanie ale chociaż tak orientacyjnie:)
będzie pasowało, pozdrawiam ciepło
a czy będzie to do siebie smakiem pasowało, jeżeli zrobimy ciasteczka korzenne z witrażem z cukierków?
Piotr: – nie dodajemy żadnych jajek,
Dorota: – bardzo mi przykro, proszę zrobić grubsze ciasteczka i większe dziurki w ciasteczkach, ja użyłam takich cukierków:
http://alma24.pl/produkt/51430/cukierki-bon-pari-z-witamina-c
mako: – bardzo się cieszę, że się udały i smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
a co z jajkami ?? czy dodaje się żółtka jeśli tak to ile ??
Absolutnie cudowne ! Ciasto jest takie plastyczne, sama przyjemność wytwarzać te ciasteczka :) Kto jeszcze nie robił musi się koniecznie skusić :) Dziękuję za przepis i piękne zdjęcia, które od razu zachęciły mnie do ich zrobienia. Pozdrawiam!
Witam
często korzystam z Pani przepisów, do tej pory nie było problemów, jednak tym razem nie wiem co poszło nie tak:(
Wszystko robiłyśmy wg przepisu, jednak problemem było to że rozpuszczające się landrynki zalały mi dosłownie ciasteczka…Proszę o poradę, co mogło być nie tak – pozdrawiam
proszę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, pozdrawiam
Uciekłem,wszyscy byli zachwyceni i klaps jak chciałam ściągnąć z blaszki Nie wiem co źle zrobilam i jaka blaszke powinnam użyć.chce spróbować jeszcze raz bo są śliczne. Wystart?ować ją czyms
życzę przyjemnego pieczenia, pozdrawiam ciepło
To w takim razie kierunek sklep po duże foremki i do pracy:) już się nie mogę doczekać min rodzinki jak je zobaczą na choince
używałam dosyć sporych foremek takich około 10-11cm,
dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie
Ale fajny przepis,juz sie cieszymy na pieczenie ciasteczek:)))pozdrawiamy:))
supeer ciasteczka dzięki za przepis, napewno go wypróbuje
Kolejny super przepis do wypróbowania z Pani stronki (robiłam już kilka ciast i wszystkie Pycha!!!). Mam pytanie jak dużych foremek Pani używa?
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
nie mogłam się opanować:-) kupiłam w Kauflandzie zapas cukierków i wzięłam się do pieczenia! wyszły cudne! dziękuję za inspirację i czekam z niecierpliwością na kolejne!
pozdrawiam!
do papieru do pieczenia nie przykleją się, pozdrawiam ciepło
cukierki nie przyklejają się później do papieru? są piękne, też na pewno zrobię :-)
tak trzeba, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, cukierków nie trzeba kruszyć całkowicie się rozpuszczą same,
pozdrawiam ciepło i życzę smacznego:)
Dziękuję za szybką odpowiedź :-) mam jeszcze 2 pytanka, czy blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną? i czy tych cukierków na pewno nie trzeba pokruszyć choć troszkę? zdążą się rozpuścić jak będą w całości? :-) przepraszam, że tak męczę pytaniami, ale ciastka są śliczne, mam w planach je zrobić na święta i chciałabym, żeby wszystko mi się udało :-)
wyglądają naprawdę pięknie. też sie chyba skuszę
te ciastka najlepiej przechowywać do tygodnia zamknięte w szczelnym pudełku, czyli spokojnie można je upiec tydzień przed świętami,
pozdrawiam serdecznie
Witam :-) czy można te ciasteczka upiec już na około tydzień przed świętami i do świąt przechowywać je w zamkniętym pudełku? czy będą nadal świeże? :-) pozdrawiam :-)
ciekawa jestem trwałości takich ciasteczek ? Czy można je upiec już teraz by wytrzymały do świąt? Nie bierzemy pod uwagę braku silnej woli domowników :D
Fantastyczny pomysł, u mnie na choince by się nie uchowały bo wcześniej bym zjadła ale na pewno wypróbuję przed świętami.
Ja cukierki do tej pory kruszyłam i wypełniałam otwory, bałam się że cały cukierek nie zdąży się rozpuścić :) robię co roku takie pierniczki, ale kruche ciasteczka też fajnie wyglądają
zbiór moich foremek pochodzi z różnych miejsc, proszę szukać na Allegro, tam jest duży wybór,
domek to foremka Wilton, a choinka z Nanu-Nana, pozdrawiam ciepło
Ciasteczka są piękne!!! :) Na pewno upiekę je na święta. Może Pani zdradzić gdzie kupiła foremki? Pozdrawiam
nie wiem jak żelki – nie robiłam z żelkami, podaje link do cukierków które użyłam to z Nestle
http://alma24.pl/produkt/51430/cukierki-bon-pari-z-witamina-c
landrynki też mogą być, użyłam kwaśnej śmietany 18% może też być 12% pozdrawiam serdecznie
Czy mozna użyć zwykłych landrynek?
Żelki faktycznie mogą być?Jeśli nie to jakąś podpowiedź odnośnie tych cukierków proszę bo ciasteczka wyglądają prześlicznie :)
Urocze są! Bardzo :)
Pięknie świątecznie u Ciebie. :)
a jakie dokładnie te cukiereczki, bo jest ich dużo w sklepach, chodzi mi o konkretną nazwę i firmę :)
Slicznosciowe!
Robiłam takie z landrynkami, ale teraz żelki wypróbuję też na pewno:)
A jaka śmietana?ile %?:-) piękne te ciasteczka! Pozdrawiam gorąco!
Dodusia: – tak same się rozpuszczą pod wpływem temperatury, pozdrawiam serdecznie
Moga byc zwykle zelki
ŚLICZNE !!!
a te cukierki tak się same fajnie rozpuszczą pod wpływem temperatury???
Pięknie będą się prezentować na choince:) na pewno wypróbuje!:)
slicznie wygladaja ,napewno skorzystam z przepisu;)