Kruche ciasteczka z witrażem

Kruche ciasteczka z witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam… (przepis z gazety „Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie” 2/99).

ciasteczka z witrazem

Kruche ciasteczka z witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
240g masła
2 łyżki śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon

1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek.

3. Ciastka piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200oC) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

76 myśli na temat „Kruche ciasteczka z witrażem

  1. Właśnie upiekłam ciasteczka, wyszło mniej niż w przepisie – około 25 sztuk…
    To jednak nieważne bo jutro piekę kolejną partię. W ramach zbliżającego się Mikołaja mam zamiar obdarować całą rodzinę…
    Ciasteczka są tak bajeczne, że nie chcę ich oddawać, ale cóż… ;)
    Do rzeczy jednak … Mam pytanie… Czy mogę zamiast masła użyć smalcu ?
    Pozdrawiam
    Iza

  2. ogromnie się ciesze, że smakują, nie wiem jak z tym smalcem, nie poradzę Pani, przykro mi, pozdrawiam serdecznie

  3. Witam, przymierzam sie wlasnie do pieczenia tych bajecznych ciasteczek. Mam pytanie odnośnie śmietany: kwaśna czy słodka? Jeśli kwaśna czy mogę zastąpić ja gęstym jogurtem(typu grecki)? Jeśli słodka czy moze zostać zastąpiona np. mlekiem?
    Pozdrawiam

  4. Robiłam te ciasteczka rok temu, ale już nie pamiętam, czy są one bardzo kruche. Czy sądzi Pani, że wytrzymają podróż zapakowane w serwetki i bąbelkową kopertę? Pozdrawiam, Kasia

  5. Mam pytanko – bo przymierzam się właśnie do pieczenia – czy ciasteczka nie kleją się do blachy??? Czy zastosować jakiś specjalny zabieg aby się tak nie stało??? Chodzi mi o środek landrynkowy. POZDRAWIAM :)

  6. Mała Cukierenko jak długo po upieczeniu można je przechowywać ? Podobnie jak iza chce je dać w prezencie rodzinie, ale jeśli je upiekę dziś czy do świąt będą jeszcze smaczne i kruche?

  7. Tesia: – wystarczy tylko papier do pieczenia,

    Maggie: – myślę, że tak 2-3 tygodnie w zamkniętej puszce będą dobre,

    pozdrawiam serdecznie

  8. Dziękuję. Zabieram się do produkcji drugiej tury ciasteczek. Pierwsza -wczorajsza- już prawie schrupana :-) Dodam, iż zapach i widok tylu gwiazdek i śnieżynek wprowadził wszystkich w cudowny nastrój świąteczny :-) Pozdrawiam Cie serdecznie i składam najlepsze życzenia swiateczno-noworoczne ****

  9. Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam serdecznie i również składam najlepsze życzenia, wspaniałych świąt i szczęsliwego nowego roku!

  10. Cukierenko,

    chciałam tylko napisać, że zrobiłam Twoje ciasteczka na smalcu. Wyszły dobre – na smaku i konsystencji dużo nie straciły. Była to partia przeznaczona do powieszenia na choinę, no ale wytłumacz dziecku, że to w sumie taka bombka i tego się nie je. Jestem ciekawa czy jako ozdoba choinkowa przetrwają próbę czasu i łakomstwa :D Te nadgryzione prezentują się na choince przepysznie :D

    Dziś zabieram się za ciasteczka korzenne z migdałami i rogaliki orzechowe :D

    Dziekuję za fantastyczne przepisy i życzę Wesołych!

  11. bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też spróbować na smalcu, choinka na pewno pięknie się prezentuje:) życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego, Wesołych Świąt!

  12. Właśnie skończyłam robić, i polecam! ciasto słodkie. Jedyna moja modyfikacja, którą wprowadzę przy następnej okazji, to to że landrynki zmiażdżę w moździerzu. Jak kładłam całe to wypływały z ciastek :/ ale niektóre powychodziły i są naprawdę ładne!

Dodaj komentarz

.