Kruche Ciasteczka z Witrażem

Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ciasteczka z witrazem

Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe

1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).

3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

94 komentarze do “Kruche Ciasteczka z Witrażem”

  1. Pierwszorzędne. Zrobiłam jako prezent na święta, 16 sztuk witrażykowych i prawie 50 mniejszych gwiazdek. Przepis prosty, a pyszny, dziekuję bardzo! Czy próbowałaś kiedyś to samo ciasto stosować do innych kruchych wpieków? Choćby przekładanych dżemem albo masą krówkową?
    Testowałam też wariację na temat przepisu – zrobiłam porcję ze zwykłym cukrem zamiast pudrem. Wyszły o zupełnie innej fakturze, mniej gładkie, ale tak samo pyszne i jeszcze bardziej kruche – dobre na szybko, gdy akurat braknie pudru w zwykły dzień.

    Odpowiedz
    • Ogromnie się cieszę, nie robiłam innych ciasteczek z tego przepisu, ale pomyślę nad tym, dziękuję, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Dzień dobry, czy ta cukierkowa szybka nie jest twarda ani ostra? Po wystygnieciu zachowuje się jak zwykle landrynki? Zastanawiam się, czy małe dzieci dadzą sobie radę z jej pogryzieniem, bo wydaje mi się, że to będzie przypominało takie lizaki twarde… Wyglądają w każdym razie pięknie i bardzo kusząco :)

    Odpowiedz
      • Dziękuję za odpowiedź :) pozostaje mi więc zrobić tylko kilka i powiesić je poza zasięgiem małych łasuchow, bo tak piękne są, że spróbować muszę :) pozdrawiam!

        Odpowiedz
  3. Mała cukierenko ☺czy ciasteczka można zrobić bez tego cukierkowego środka? Szukam smacznego przepisu na kruche ciasteczka.

    Odpowiedz
  4. Nie stety te witrazyki nie sprawdziły mi się w pomieszczeniu gdzie było ciepło. Robiłam z nich dekoracje na choinkę, stroiki… Cukierki mi się rozpuszczały i kapaly na parapet, podłogę pod choinką A są takie piękne

    Odpowiedz
  5. Zrobilam ciastka wg przepisu, niestety mi nie wyszly :( nie upiekly sie :( ciasto po wyjeciu jest nadal lepkie. A zelki wyplynely poza ciasto i zaczely sie przypalac i smierdziec w piekarniku po 15 min pieczenia.

    Odpowiedz
  6. Dziękuję bardzo za ten cudowny przepis.Nie jestem mistrzem pieczenia a te ciasteczka wyszły przepyszne.Zniknely w momencie i rodzina chce więcej.:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz