Ciasteczka czekoladowo – waniliowe bez cukru

Tym razem coś dla osób, które nie mogą spożywać cukru. Kruche ciasteczka z kakao i wanilią przygotowane na słodziku. Bardzo smaczne, chociaż mnie przeszkadzał trochę smak słodziku, ale osoby chore na cukrzycę bardzo je sobie chwaliły i mówiły że przesadzam:) i że ciasteczka smakują świetnie. Oprócz wanilii dodałam jeszcze trochę aromatu waniliowego, żeby wzmocnić zapach i smak waniliowy. Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta na Boże Narodzenie” 12/2003).

ciasteczka bez cukru

Ciasteczka czekoladowo – waniliowe bez cukru
Składniki na około 25 sztuk:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1 jajko
50g słodzika w proszku dla diabetyków (użyłam stewii)
miąższ z 1 laski wanilii (jeśli dodamy trochę więcej aromatu waniliowego, możemy pominąć wanilię)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 białko

1. Wymieszać razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia i słodzik. Dodać miąższ z wanilii, posiekane masło i przez chwilę rozcierać placami. Dodać aromat, jajko i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, mleko i zagnieść na jednolite ciasto. Obie porcje osobno zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść krótko każde ciasto osobno i podsypując mąką rozwałkować je na 2 prostokąty takiej samej wielkość.

4. Jasne ciasto posmarować białkiem i przykryć je ciemnym ciastem.
Ciemne ciasto posmarować białkiem i zaczynając od dłuższego boku, zawinąć ciasta w roladę. Wstawić ją na 1-2 godziny do lodówki.

5. Następnie schłodzoną roladę pokroić na plastry o grubości około 0,5cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 12-14 minut.

Udanych wypieków:)

ciasteczka bez cukru

20 komentarzy do “Ciasteczka czekoladowo – waniliowe bez cukru”

Dodaj komentarz