Kruche Ciasteczka z Witrażem

Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ciasteczka z witrazem

Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe

1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).

3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

94 komentarze do “Kruche Ciasteczka z Witrażem”

  1. Właśnie skończyłam robić, i polecam! ciasto słodkie. Jedyna moja modyfikacja, którą wprowadzę przy następnej okazji, to to że landrynki zmiażdżę w moździerzu. Jak kładłam całe to wypływały z ciastek :/ ale niektóre powychodziły i są naprawdę ładne!

    Odpowiedz
  2. bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też spróbować na smalcu, choinka na pewno pięknie się prezentuje:) życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego, Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  3. Cukierenko,

    chciałam tylko napisać, że zrobiłam Twoje ciasteczka na smalcu. Wyszły dobre – na smaku i konsystencji dużo nie straciły. Była to partia przeznaczona do powieszenia na choinę, no ale wytłumacz dziecku, że to w sumie taka bombka i tego się nie je. Jestem ciekawa czy jako ozdoba choinkowa przetrwają próbę czasu i łakomstwa :D Te nadgryzione prezentują się na choince przepysznie :D

    Dziś zabieram się za ciasteczka korzenne z migdałami i rogaliki orzechowe :D

    Dziekuję za fantastyczne przepisy i życzę Wesołych!

    Odpowiedz
  4. Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam serdecznie i również składam najlepsze życzenia, wspaniałych świąt i szczęsliwego nowego roku!

    Odpowiedz
  5. Dziękuję. Zabieram się do produkcji drugiej tury ciasteczek. Pierwsza -wczorajsza- już prawie schrupana :-) Dodam, iż zapach i widok tylu gwiazdek i śnieżynek wprowadził wszystkich w cudowny nastrój świąteczny :-) Pozdrawiam Cie serdecznie i składam najlepsze życzenia swiateczno-noworoczne ****

    Odpowiedz
  6. Tesia: – wystarczy tylko papier do pieczenia,

    Maggie: – myślę, że tak 2-3 tygodnie w zamkniętej puszce będą dobre,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Mała Cukierenko jak długo po upieczeniu można je przechowywać ? Podobnie jak iza chce je dać w prezencie rodzinie, ale jeśli je upiekę dziś czy do świąt będą jeszcze smaczne i kruche?

    Odpowiedz
  8. Mam pytanko – bo przymierzam się właśnie do pieczenia – czy ciasteczka nie kleją się do blachy??? Czy zastosować jakiś specjalny zabieg aby się tak nie stało??? Chodzi mi o środek landrynkowy. POZDRAWIAM :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz