Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe
1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).
3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).
Udanych wypieków:)
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt
Witam! I dziękuję za przepis. Właśnie piekę, i wychodzą cudne ! Pozdrawiam i Wesołych Świąt !
miło mi, pozdrawiam serdecznie
Właśnie skończyłam robić, i polecam! ciasto słodkie. Jedyna moja modyfikacja, którą wprowadzę przy następnej okazji, to to że landrynki zmiażdżę w moździerzu. Jak kładłam całe to wypływały z ciastek :/ ale niektóre powychodziły i są naprawdę ładne!
kupiłam je w Tk maxx i dzisiaj je nawet tam widziałam, pozdrawiam
Proszę o informację gdzie można zaopatrzyć się w takie malutkie foremki, aby wyciąć środek ciasteczka?
można użyć landrynek lub nawet niektórzy używali żelków, ale ja polecam bon-bon najbardziej,
pozdrawiam
a te cukierniki mozna czyms innym zastapić?
bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też spróbować na smalcu, choinka na pewno pięknie się prezentuje:) życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego, Wesołych Świąt!
Cukierenko,
chciałam tylko napisać, że zrobiłam Twoje ciasteczka na smalcu. Wyszły dobre – na smaku i konsystencji dużo nie straciły. Była to partia przeznaczona do powieszenia na choinę, no ale wytłumacz dziecku, że to w sumie taka bombka i tego się nie je. Jestem ciekawa czy jako ozdoba choinkowa przetrwają próbę czasu i łakomstwa :D Te nadgryzione prezentują się na choince przepysznie :D
Dziś zabieram się za ciasteczka korzenne z migdałami i rogaliki orzechowe :D
Dziekuję za fantastyczne przepisy i życzę Wesołych!
Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam serdecznie i również składam najlepsze życzenia, wspaniałych świąt i szczęsliwego nowego roku!
Dziękuję. Zabieram się do produkcji drugiej tury ciasteczek. Pierwsza -wczorajsza- już prawie schrupana :-) Dodam, iż zapach i widok tylu gwiazdek i śnieżynek wprowadził wszystkich w cudowny nastrój świąteczny :-) Pozdrawiam Cie serdecznie i składam najlepsze życzenia swiateczno-noworoczne ****
Tesia: – wystarczy tylko papier do pieczenia,
Maggie: – myślę, że tak 2-3 tygodnie w zamkniętej puszce będą dobre,
pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko jak długo po upieczeniu można je przechowywać ? Podobnie jak iza chce je dać w prezencie rodzinie, ale jeśli je upiekę dziś czy do świąt będą jeszcze smaczne i kruche?
Mam pytanko – bo przymierzam się właśnie do pieczenia – czy ciasteczka nie kleją się do blachy??? Czy zastosować jakiś specjalny zabieg aby się tak nie stało??? Chodzi mi o środek landrynkowy. POZDRAWIAM :)