Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym

Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym – Rewelacyjne, migdałowe babeczki z wiśniami. Soczyste, bardzo aromatyczne, delikatne i podobno zawsze się udają. Na wierzchu nie musimy umieszczać serduszek, mogą to być inne wzory lub w ogóle możemy to pominąć. Po wyjęciu z piekarnika proszę po około 10-15 minutach, jeszcze ciepłe wyciągnąć z foremek, bo później ciasto może się przykleić do blaszki i ciężko będzie je wyjąć. Babeczki są bardzo smaczne i dostały dużo komplementów. Świetnie smakują z lodami. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Ciasta” 1/2013).

Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym

Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym
Składniki na około 12-15 sztuk- ilość babeczek zależy od tego jakiej wielkości użyjemy foremek:
Ciasto:
2 żółtka
250g mąki (użyłam tortowej)
130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
120g cukru
1 łyżka brandy
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
120g miękkiego masła
50g cukru pudru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
75g mąki (użyłam tortowej)
100g zmielonych migdałów
3 białka
50g cukru
1 słoik wiśni (850ml)
70g konfitury wiśniowej lub malinowej

Ciasto:
1. Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać pokrojone masło i składniki posiekać nożem.

2. Następnie w mące zrobić wgłębienie, dodać żółtka, brandy, wodę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

3. Wiśnie osączyć z kompotu.

Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym

4. Foremki o rozmiarze 7cm i wysokości 3cm lub większe foremki na tartaletki, posmarować dobrze masłem (ja użyłam blaszki na większe babeczki, jak na zdjęciu powyżej).

5. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 2cm większej niż średnica foremki, czyli jak mamy foremki o średnicy 7cm, to wycinamy okręgi 9cm. Ze skrawków ciasta, które nam zostanie, powycinać serduszka lub inne kształty. Wyciętym ciastem (okręgami) wyłożyć foremki i lekko docisnąć.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo cukier kryształ. Mieszamy, aż masa zgęstnieje.

7. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem i aromatem migdałowym (ucieramy przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie dodać 75g mąki, zmielone migdały, ubite białko i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

8. Wiśnie wymieszać z konfiturą. Do każdej foremki z ciastem nałożyć po 3-5 sztuk. Przykryć je łyżką nadzienia z migdałami. Na wierzch ciasta powkładać jeszcze po parę wiśni i na samym końcu ułożyć serduszko wycięte z ciasta.

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 150oC na funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (na funkcji góra-dół 170oC), aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia i delikatnie wyjąć babeczki z formy, proszę ich dłużej nie zostawiać w foremkach, bo się przykleją. Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Kruche babeczki z wiśniami i nadzieniem migdałowym”

  1. Ok – sprawdziłam :) Dałam 2 łyżki wody – pomijając alkohol – u mnie rodzina typowo niealkoholowa. Jednakże działa :)
    BARDZO CHWALONE ZA SMAK!!!! Więc szykujcie się na oferty adopcji ;)

    Podpowiadając odnośnie foremek – użyłam kokilek, które dno mają trochę węższe niż góra – wycięłam więc okręgi obkrawając nożykiem wokół odwróconej do góry dnem miseczki :)

    Ah i na koniec – z gwiazdkami na górze wyglądają także cudownie :)

  2. Przepyszne ! Naprawę rewelacja. Prosty przepis, faktycznie nie da się go popsuć. Wszystkim strasznie smakowały i rozeszły się jak ciepłe bułeczki a nawet lepiej ;) Jedne z najsmaczniejszych babeczek jakie robiłam. Gorąco polecam ;D

  3. Zrobiłam, wyszły piękne i bardzo smaczne, pominęłam alkohol i zamiast migdałów dodałam orzechy laskowe.
    Czym można zastąpić aromat migdałowy? Chciałabym, żeby były aromatyczne, a migdały nie przemawiają do mnie raczej.

  4. Właśnie zrobiłam. Nie miałam kompotu dodałam dżem wiśniowy i z czarnej porzeczki własnej produkcji.Polecam są REWELACYJNE w smaku i pięknie wyglądają.
    Cieplutkie pozdrowienia, Pani wielbicielka :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.