Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową – Witajcie Kochani! Dzisiaj przygotowałam pyszny kremowy sernik razem z marką Dr. Oetker. Dostałam do przetestowania Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera, dzięki nim mój sernik zebra był jeszcze smaczniejszy. Sernik apetycznie i ładnie wygląda w paseczki, a polewa czekoladowa wspaniale go uzupełnia. W przygotowaniu jest prosty i szybki, nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem, do tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam…
Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową
Składniki:
Ciasto:
1kg gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
220g cukru
4 łyżki kakao bez cukru
1 Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami 12 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100ml mleka + 3 łyżki
1 łyżka masła
1 łyżka kakao bez cukru
Ciasto:
1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać mikserem na jednolitą, gładką masę.
2. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać mikserem.
4. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 łyżki ciemnej masy i tak postępować, aż do wyczerpania obu mas serowych.
5. Lekko potrząsnąć blaszką, żeby masa serowa trochę się wyrównała i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturze do 140°C i piec jeszcze przez około 65 minut.
Po upieczeniu pozostawić sernik na koło 20 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (uwaga: sernik opadnie).
Polewa:
6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Do rondelka wlać mleko, wyspać kakao i dodać łyżkę masła, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż się roztopi. Gdy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, dodać jeszcze 2-3 łyżki gorącego mleka i wymieszać.
7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około 30-60 minut, aby stężała.
Udanych wypieków :)
Czy do tortu…żeby trochę obciekaw. ..
Typu drip ..ta polewa będzie dobra.?
hm… powinna się nadać, pozdrawiam
Będę piekła w niedziele; ) zapowiada się pysznie ;)
A proszek do pieczenia ?? Potrzebny czy nie?
Uwielbiam Pani przepisy! Sernik wyszedł świetny, niestety wsadziłam go jeszcze lekko ciepłego do lodówki i wyleciało z niego sporo wody, a później nie chciał się zbyt dobrze ściąć. To taka rada dla innych czytelników, żeby poczekać do całkowitego wystudzenia ciasta. Będę próbować dalej i na pewno wyjdzie :*
Macie supr przepisy nawet dwa ciasta zrobiłam wyszły bardzo pyszne i nadal korzystam z waszych przepisu Pozdrawiam Teresa biała
Sernik wyszedl przepyszny :) wydaje mi sie ze duze znaczenie ma jaki ser dodamy, poniewaz wiekszosc wiaderkowych ma duzo wody. Ale ,,Moj ulubiony,, doskonale sie sprawdzil :)
Dzien Dobry,
Czy do sernika mogę użyć ser cream cheese.Pozdrawiam serdecznie :)
chyba tak, pozdrawiam
Kocham cię mała cukierenko za te cudowne przepisy
dzien dobry.pierwszy raz jestem na pani stronie szukalam przepisu na kopiec kreta dla wnuczat .jak zaczelam przegladac przepisy to sie bardzo ucieszylam ze ma pani tyle fajnych sprawdzonych.bede robic sernik zebra bo serniki tez lubia. bede korzystac z pani strony bo lubie piec a tu sa przerozne ciasta wiec bede miec urozmaicenie.bardzo dziekuje za fajna strone.pozdrawiam
Zrobiłam sernik zebra jest wyśmienity
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
A może być ser z wiaderka z biedronki który jest z mascarpone?
myślę, że tak, chociaż go jeszcze nie próbowałam, pozdrawiam
Mam pytanie czy zamiast mąki można dodać budynie??
tak można, pozdrawiam
Mała Cukierenko-jeśli użyję do tego sernika samego sera wiaderkowego(mam ser President) sernik bardzo straci na smaku?I czy wyjdzie wogóle?Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam serdecznie :-)
myślę, że się uda, pozdrawiam
Czy upieczony sernik trzeba trzymać w lodówce?
nie trzeba, ale żeby się nie zepsuł, pozdrawiam
Przekrój ciasta wygląda świetnie. Ja jestem na diecie bezglutenowej i ostatnio koleżanka z pracy mnie poczestowała sernikiem w takiej wersji, mówiła, że z opakowania od dr oetkera robiła. Był mega
Przepyszne! Wyszło idealnie, świetnie smakuje i wygląda pięknie :) dziekuję za przepis
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie