Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową – Witajcie Kochani! Dzisiaj przygotowałam pyszny kremowy sernik razem z marką Dr. Oetker. Dostałam do przetestowania Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera, dzięki nim mój sernik zebra był jeszcze smaczniejszy. Sernik apetycznie i ładnie wygląda w paseczki, a polewa czekoladowa wspaniale go uzupełnia. W przygotowaniu jest prosty i szybki, nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem, do tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam…

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową
Składniki:
Ciasto:
1kg gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
220g cukru
4 łyżki kakao bez cukru
1 Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami 12 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100ml mleka + 3 łyżki
1 łyżka masła
1 łyżka kakao bez cukru

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Ciasto:
1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać mikserem na jednolitą, gładką masę.

2. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać mikserem.

4. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 łyżki ciemnej masy i tak postępować, aż do wyczerpania obu mas serowych.

5. Lekko potrząsnąć blaszką, żeby masa serowa trochę się wyrównała i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturze do 140°C i piec jeszcze przez około 65 minut.
Po upieczeniu pozostawić sernik na koło 20 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (uwaga: sernik opadnie).

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Polewa:
6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Do rondelka wlać mleko, wyspać kakao i dodać łyżkę masła, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż się roztopi. Gdy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, dodać jeszcze 2-3 łyżki gorącego mleka i wymieszać.

7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około 30-60 minut, aby stężała.

Udanych wypieków :)

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Babka czekoladowa z orzechami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

59 komentarzy do “Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową”

  1. Sernik zrobiony, w smaku niezły, ale ja zmieniłabym skład polewy na czekoladę mleczną albo zrezygnowała z dodatkowej łyżki kakao, ponieważ dla mnie i moich gości było za dużo goryczy, którą daje właśnie polewa. Wszyscy orzekli, że ciasto wygląda ciekawie, ale jak na sernik jest za mało słodkie. No cóż ,szukam dalej swojego ulubionego przepisu na sernik😀 jako stała wielbicielka ciast z „Małej cukierenki” jeszcze mam kilka do wypróbowania 😀 pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Dobry wieczór 😊
    Sernik wygląda nieziemsko. upiec taki na Wielkanoc. Mam pytanko. Nie spotkałam tortownicy o średnicy 23 cm. Jest tylko 22 i 24 cm. Którą wybrać?
    Pozdrawiam 😊

    Odpowiedz

Dodaj komentarz