Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Ciasto Puszek Toffi z Krówką – Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam!
W ponczu zamiast kawy możemy użyć herbaty.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Ciasto Puszek Toffi z Krówką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
450g masy krówkowej z puszki
15g żelatyny
150ml zimnej wody
Do nasączenia:
około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy
3-4 łyżki spirytusu (można pominąć)
Dodatkowo:
12-14 podłużnych biszkoptów
50g mlecznej czekolady

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i dobrze nasączyć biszkopt w blaszce (zużyłam około 130ml ponczu; poncz który zostanie będzie do podłużonych biszkoptów).

Krem:
7. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Dodać masę krówkową i wymieszać mikserem. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).

9. Połowę gotowego kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać biszkopty dobrze nasączone w kawowym ponczu (patrz FILM). Pomiędzy biszkoptami proszę zachować około 2cm odstępy.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto Puszek Toffi wstawić do lodówki na całą noc.

10. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze i przelać ją do foliowego woreczka. Odciąć róg woreczka (patrz FILM) i udekorować ciasto.

Udanych wypieków :)

Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Ciasto Puszek Toffi z Krówką”

  1. Na pewno wypróbuję bo zapowiada się smakowicie! Jak wszystkie ciasta i ciasteczka z tej strony jestem przekonana ze wyjdzie idealnie.

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne, polecam!
    Mam jedno pytanie – czy można je mrozić? Blaszka jest dosyć duża, a nas mało do jedzenia :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz