Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Ciasto Puszek Toffi z Krówką – Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam!
W ponczu zamiast kawy możemy użyć herbaty.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Ciasto Puszek Toffi z Krówką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
450g masy krówkowej z puszki
15g żelatyny
150ml zimnej wody
Do nasączenia:
około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy
3-4 łyżki spirytusu (można pominąć)
Dodatkowo:
12-14 podłużnych biszkoptów
50g mlecznej czekolady

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i dobrze nasączyć biszkopt w blaszce (zużyłam około 130ml ponczu; poncz który zostanie będzie do podłużonych biszkoptów).

Krem:
7. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Dodać masę krówkową i wymieszać mikserem. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).

9. Połowę gotowego kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać biszkopty dobrze nasączone w kawowym ponczu (patrz FILM). Pomiędzy biszkoptami proszę zachować około 2cm odstępy.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto Puszek Toffi wstawić do lodówki na całą noc.

10. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze i przelać ją do foliowego woreczka. Odciąć róg woreczka (patrz FILM) i udekorować ciasto.

Udanych wypieków :)

Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Ciasto Puszek Toffi z Krówką”

  1. Na pewno wypróbuję bo zapowiada się smakowicie! Jak wszystkie ciasta i ciasteczka z tej strony jestem przekonana ze wyjdzie idealnie.

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne, polecam!
    Mam jedno pytanie – czy można je mrozić? Blaszka jest dosyć duża, a nas mało do jedzenia :)

    Odpowiedz
    • Mi się zważył krem z żelatyną i w drugiej wersji dałam śmietan fix, który do innych ciast zawsze używam i żałuję, że tu nie posłuchałam intuicji za pierwszym razem :) jak najbardziej trzyma. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Przepyszne ciasto. Kazdy przepis z Malej Cukierenki od razu sprawdzam, tzn wyprobowuje i jestem bardzo zadowolona. Wszystkim smakuje tez. Dziekuje i prosze o wiecej. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • użyłam zwykłej, jak Pani chce mocna lub słaba, ja mam ekspres i użyłam kawy espresso i americano pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Witam co mogło byc powodem że po dodaniu żelatyny masa smietanowo krówkowa zwarzyla mi się? Jak pani uważa żebym nie popełniła tego błędu ponowne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. wspaniałe ciacho… lubię mniej słodkie więc dodałam połowę kajmaku ok 250g i … oblałam moją ulubioną polewą z 1/4 kostki masła, 1 i 1/2 łyżki niesłodzonego kakao, 1/4 szklanki cukru pudru i łyżki wódki… wyszło genialnie… dawno nie jadłam nic równie dobrego :) dziękuję za inspirujący przepis… już szukam kolejnego :)

    Odpowiedz
  6. Witam, czy można zamiast śmietanki do kremu dodać jogurt grecki, w celu odchudzania masy, lub dac pół na pół śmietanki i jogurt grecki? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • tak można, najlepiej pół na pół, ale jeśli 500ml jogurtu to wtedy dałabym 20g żelatyny i 180ml wody, pozdrawiam

      Odpowiedz
  7. Wlasnie dzis upieklam to ciasto. Jest przepyszne:smaczne, delikatne, puszyste,. Dziekuje za wspanialy przepis. (zresztą jak poprzednie tez wysmienite)

    Odpowiedz
  8. Dzień dobry. Czy można do kremu dodać jeszcze serek mascarpone 250g? Zależy mi, zeby troche zwiekszyc objetosc kremu do blachy, którą posiadam i żeby bylo minimalnie sernikowe. Właśnie się zabieram za pieczenie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz