Ciasto Puszek Toffi z Krówką – Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam!
W ponczu zamiast kawy możemy użyć herbaty.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Puszek Toffi z Krówką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
450g masy krówkowej z puszki
15g żelatyny
150ml zimnej wody
Do nasączenia:
około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy
3-4 łyżki spirytusu (można pominąć)
Dodatkowo:
12-14 podłużnych biszkoptów
50g mlecznej czekolady
Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i dobrze nasączyć biszkopt w blaszce (zużyłam około 130ml ponczu; poncz który zostanie będzie do podłużonych biszkoptów).
Krem:
7. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Dodać masę krówkową i wymieszać mikserem. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).
9. Połowę gotowego kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać biszkopty dobrze nasączone w kawowym ponczu (patrz FILM). Pomiędzy biszkoptami proszę zachować około 2cm odstępy.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto Puszek Toffi wstawić do lodówki na całą noc.
10. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze i przelać ją do foliowego woreczka. Odciąć róg woreczka (patrz FILM) i udekorować ciasto.
Udanych wypieków :)
Dizne dobry. Czy Śmietana Kremowka powinno być schłodzona przed ubiciem?
tak schłodzone, pozdrawiam
z jakiej firmy kakao do biszkoptu by wyszedł tak ładnie ciemny?
kakao decomorreno, pozdrawiam
czy mogą być okrągłe biszkopty?
tak mogą być, pozdrawiam
Na pewno wypróbuję bo zapowiada się smakowicie! Jak wszystkie ciasta i ciasteczka z tej strony jestem przekonana ze wyjdzie idealnie.
Ciasto przepyszne, polecam!
Mam jedno pytanie – czy można je mrozić? Blaszka jest dosyć duża, a nas mało do jedzenia :)
myślę, że można, pozdrawiam
Ciasto jest obłędnie pyszne. Zrobiłam na święta.
czy żelatyna ma być ciepła kiedy wlewam ja do śmietany?
ja dodaję ciepłą, pozdrawiam
polecam wspaniałe ciasto piekłam już 3 razy maż i goście zachwyceni
dziękuje za kolejny przepis
Czy ten krem nadaje sie do przelozenia biszkoptu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jak ciepła powinna być żelatyna?
tak podgrzana na małym ogniu przez 30-40 sekund, pozdrawiam