Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Ciasto Puszek Toffi z Krówką – Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam!
W ponczu zamiast kawy możemy użyć herbaty.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Ciasto Puszek Toffi z Krówką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
450g masy krówkowej z puszki
15g żelatyny
150ml zimnej wody
Do nasączenia:
około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy
3-4 łyżki spirytusu (można pominąć)
Dodatkowo:
12-14 podłużnych biszkoptów
50g mlecznej czekolady

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i dobrze nasączyć biszkopt w blaszce (zużyłam około 130ml ponczu; poncz który zostanie będzie do podłużonych biszkoptów).

Krem:
7. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ekstraktem waniliowym. Dodać masę krówkową i wymieszać mikserem. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).

9. Połowę gotowego kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać biszkopty dobrze nasączone w kawowym ponczu (patrz FILM). Pomiędzy biszkoptami proszę zachować około 2cm odstępy.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto Puszek Toffi wstawić do lodówki na całą noc.

10. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze i przelać ją do foliowego woreczka. Odciąć róg woreczka (patrz FILM) i udekorować ciasto.

Udanych wypieków :)

Ciasto Puszek Toffi z Krówką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Ciasto Puszek Toffi z Krówką

  1. Dzień dobry. Czy można do kremu dodać jeszcze serek mascarpone 250g? Zależy mi, zeby troche zwiekszyc objetosc kremu do blachy, którą posiadam i żeby bylo minimalnie sernikowe. Właśnie się zabieram za pieczenie :)

  2. Wlasnie dzis upieklam to ciasto. Jest przepyszne:smaczne, delikatne, puszyste,. Dziekuje za wspanialy przepis. (zresztą jak poprzednie tez wysmienite)

  3. Witam, czy można zamiast śmietanki do kremu dodać jogurt grecki, w celu odchudzania masy, lub dac pół na pół śmietanki i jogurt grecki? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    • tak można, najlepiej pół na pół, ale jeśli 500ml jogurtu to wtedy dałabym 20g żelatyny i 180ml wody, pozdrawiam

  4. wspaniałe ciacho… lubię mniej słodkie więc dodałam połowę kajmaku ok 250g i … oblałam moją ulubioną polewą z 1/4 kostki masła, 1 i 1/2 łyżki niesłodzonego kakao, 1/4 szklanki cukru pudru i łyżki wódki… wyszło genialnie… dawno nie jadłam nic równie dobrego :) dziękuję za inspirujący przepis… już szukam kolejnego :)

  5. Witam co mogło byc powodem że po dodaniu żelatyny masa smietanowo krówkowa zwarzyla mi się? Jak pani uważa żebym nie popełniła tego błędu ponowne. Pozdrawiam

    • użyłam zwykłej, jak Pani chce mocna lub słaba, ja mam ekspres i użyłam kawy espresso i americano pozdrawiam serdecznie

  6. Przepyszne ciasto. Kazdy przepis z Malej Cukierenki od razu sprawdzam, tzn wyprobowuje i jestem bardzo zadowolona. Wszystkim smakuje tez. Dziekuje i prosze o wiecej. Pozdrawiam.

    • Mi się zważył krem z żelatyną i w drugiej wersji dałam śmietan fix, który do innych ciast zawsze używam i żałuję, że tu nie posłuchałam intuicji za pierwszym razem :) jak najbardziej trzyma. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.