Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami

Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami – Zapraszam na pyszne ciasto z masą krówkową, krakersami i kremem kakaowym. Jest ciekawe w smaku, proste w przygotowaniu i wygląda apetycznie. Krakersy dodają odrobinę słonego posmaku i środek jest delikatnie chrupiący. Aby smaki dobrze się przegryzły, ciasto powinno przez noc postać w lodówce. Proszę pamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami

Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
170g cukru
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao bez cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 180ml wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Nadzienie:
około 500g masy krówkowej z puszki w temperaturze pokojowej
250g masła w temperaturze pokojowej
około 280-300g krakersów
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).

4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy, wymieszać szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.

Krem:
8. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać masę krówkową. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem (patrz FILM).

9. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć dwie łyżki kremu wyrównać, ułożyć 1. warstwę krakersów i posmarować je 2 łyżkami kremu. Ułożyć 2. warstwę krakersów i znów posmarować je kremem. Ułożyć 3. warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem. Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.

Wierzch:
10. Śmietankę kremówkę ubić z kakao, cukrem pudrem, fixem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam Wilton A1) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki.
Ciasto posypać wiórkami czekolady i wstawić na całą noc do lodówki.

11. Dobrze schłodzone ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków :)

Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

26 komentarzy do wpisu „Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami”

  1. Dzien dobry, ciasto wyglada smakowicie do kawki idealne zbliża sie weekend wiec przepis jak najbardziej do wypróbowania pozdrawiam wierna czytelniczka

  2. Wlasnie jestem w trakcie robienia tego ciasta na pewno bedzie pyszne zreszta wszystkie ciasta z Pani bloga zawsze mi wychodza pozdrawiam wierna czytelniczka

  3. Zrobiłam, jest pyszne, szybkie i bardzo łatwe. Jedyne co to dałam masę krówkową o smaku orzechowym i troszkę mniej masła. Polecam!

  4. W moim domu to była miłość od „pierwszego ugryzienia”! :) Jedno z ciast, do których będę często wracać. Polecam jedną z warstw kremu posypać siekanymi orzeszkami arachidowymi… Rewelacja! :)

    P.S. A dzisiaj minęłyśmy się, gdy wchodziłam do pracy.. Domyślam się, że znowu była Pani gościem w Faktach o Poranku ;)

    Pozdrawiam

  5. Witam :) Mam pytanie.. Czy krakersy zrobią się troszkę bardziej miękkie, gdy ciasto trochę postoi ? Pytam z czystej ciekawości, wcale mi to nie przeszkadza ;) zastanawiam się po prostu, bo wczoraj wieczorem zrobiłam ciasto, a krakersiki rano nadal fajnie chrupią :) ciasto przepyszne, można jeść i jeść.. Pozdrawiam serdecznie :)

  6. Pyszne ciacho, ciekawe w smaku i odpowiednio słodkie. Obawiałam się że z tą słodyczą będzie aż za bardzo ale jest idealnie! Pozdrawiam :)

  7. Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta w tortownicy. Czy mogę wymieszać połamane krakersy z kremem i w takiej postaci wyłożyć między biszkopt?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.