Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową – Witajcie Kochani! Dzisiaj przygotowałam pyszny kremowy sernik razem z marką Dr. Oetker. Dostałam do przetestowania Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera, dzięki nim mój sernik zebra był jeszcze smaczniejszy. Sernik apetycznie i ładnie wygląda w paseczki, a polewa czekoladowa wspaniale go uzupełnia. W przygotowaniu jest prosty i szybki, nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem, do tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam…

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową
Składniki:
Ciasto:
1kg gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
220g cukru
4 łyżki kakao bez cukru
1 Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami 12 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100ml mleka + 3 łyżki
1 łyżka masła
1 łyżka kakao bez cukru

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Ciasto:
1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać mikserem na jednolitą, gładką masę.

2. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać mikserem.

4. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 łyżki ciemnej masy i tak postępować, aż do wyczerpania obu mas serowych.

5. Lekko potrząsnąć blaszką, żeby masa serowa trochę się wyrównała i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturze do 140°C i piec jeszcze przez około 65 minut.
Po upieczeniu pozostawić sernik na koło 20 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (uwaga: sernik opadnie).

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Polewa:
6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Do rondelka wlać mleko, wyspać kakao i dodać łyżkę masła, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż się roztopi. Gdy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, dodać jeszcze 2-3 łyżki gorącego mleka i wymieszać.

7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około 30-60 minut, aby stężała.

Udanych wypieków :)

Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

59 komentarzy do “Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową”

  1. Witam mam pytanie zanim tej wanili i tego płynu wanilowego. Czy mojego dodać zwyklego aromatu wanilowego i cukier wanilowy. Jest cieszko umnie to dostać

    Odpowiedz
  2. Nie czytając komentarzy użyłam sera do serników Vitello z Biedronki i nie dodałam budyniu tak jak Pani radzi. Sernik wyszedł pyszny, dość wilgotny,ale trzymał formę ;) Świetny przepis!

    Odpowiedz
  3. Czy jest Pani pewna, że temperatura pieczenia po 10 minutach powinna być 130? Bo mi zaczął rosnąć dopiero przy 150.

    Odpowiedz
  4. Chcialabym upie c ten Sernik ale nie mam serka Mascarpone.z racji mego stanu nie pojde specjalnie do sklepu.czym moge go zastapic??

    Odpowiedz
  5. Witam, jak poradzić sobie z realizacją tego przepisu, skoro nie mogę dostać sera z wiaderka? Mieszkam za granicą i trudno o takie produkty.

    Odpowiedz
    • Witam, ja z tego samego problemu zawsze do serników używam sera typu „soft cheese”. Jest trochę rzadszy więc może trzeba by było dać trochę więcej mąki? Tego przepisu jeszcze nie próbowałam więc ciężko powiedzieć.

      Odpowiedz
  6. Witam serdecznie. Sernik wyglada obłędnie od niedawna nie mogę jeść glutenu czy zamiast mąki pszennej mogę dodać np.owsiana?

    Odpowiedz
  7. Dzien dobry, uwielbiam serniki wiec na pewno zrobie prosze powiedziec czy nada sie serek naturalny czy moze byc zbyt żadki? A czy ten ekstrakt to jest to samo co pasta waniliowa ktorej Pani uzywa? Pozdrawiam serdecznie wierna czytelniczka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz