Smaczny, lekki, cytrynowy krem. Wspaniałe, aromatyczne orzeźwienie po upalnym dniu. Polecam… (przepis z kalendarza 2009 „Nowy kalendarz polski” wydawnictwo Kastor.)
Składniki na 4 pucharki:
1 duży jogurt (370g)
½ szklanki śmietanki kremówki
½ szklanki cukru
1/3 szklanki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Mus:
500g czereśni
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
cukier waniliowy
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzać sok z cytryny i rozmieszać go z cukrem. Dodać żelatynę porządnie wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić), jeśli ciągle będą grudki, to znowu postawić na ogień i lekko podgrzać, odstawić, żeby ostygła na 10 min. Dodać jogurt, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno (naczynie, w którym będzie ubijana niech będzie schłodzone), po czym wymieszać z masą jogurtową. Krem rozłożyć do pucharków i odstawić do stężenia.
Owoce bez pestek zmiksować. Powstałe piure zagotować z 5 łyżkami wody i zostawić na ogniu przez około 5 minut. Przetrzeć przez sito i ponownie włożyć do rondelka, dodać cukier waniliowy, cynamon, imbir. Całość gotować jeszcze przez 3 minuty. Schłodzony mus nałożyć na stężały krem.
Smacznego :)
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
BARDZO DOBRY KREM :)