Krem jogurtowy z czereśniami

Krem jogurtowy z czereśniami 1

Smaczny, lekki, cytrynowy krem. Wspaniałe, aromatyczne orzeźwienie po upalnym dniu. Polecam…  (przepis z kalendarza 2009 „Nowy kalendarz polski” wydawnictwo Kastor.)

Krem jogurtowy z czereśniami 2

Składniki na 4 pucharki:

1 duży jogurt (370g)

½ szklanki śmietanki kremówki

½ szklanki cukru

1/3 szklanki soku z cytryny

2 łyżeczki żelatyny

Mus:

500g czereśni

szczypta cynamonu

szczypta imbiru

cukier waniliowy

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzać sok z cytryny i rozmieszać go z cukrem. Dodać żelatynę porządnie wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić), jeśli ciągle będą grudki, to znowu postawić na ogień i lekko podgrzać, odstawić, żeby ostygła na 10 min. Dodać jogurt, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno (naczynie, w którym będzie ubijana niech będzie schłodzone), po czym wymieszać z masą jogurtową. Krem rozłożyć do pucharków i odstawić do stężenia.

Owoce bez pestek zmiksować. Powstałe piure zagotować z 5 łyżkami wody i zostawić na ogniu przez około 5 minut. Przetrzeć przez sito i ponownie włożyć do rondelka, dodać cukier waniliowy, cynamon, imbir. Całość gotować jeszcze przez 3 minuty. Schłodzony mus nałożyć na stężały krem.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Ciasto z owocami i budyniem

2 komentarze do “Krem jogurtowy z czereśniami”

Dodaj komentarz