Kolorowy placek owocowy z kremem waniliowym



Przepyszny placek z mnóstwem świeżych owoców. Wygląda bajecznie i również tak smakuje, owocowo, świeżo, latem. Polecam :)  (przepis z gazety „Sól i Pieprz” lipiec 7/2002 )



Składniki:

200g masła

250g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

starta skórka z jednej cytryny

sok z jednej cytryny

3 jajka

250g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy

300ml mleka

200g chudego twarogu

200ml śmietany kremówki

1kg mieszanych owoców jagodowych

listki mięty lub melisy do ozdoby

Masło ubić na puszystą masę, dodać 170g cukru, 1 cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodawać pojedynczo jajka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodawać do masy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blachy (piekłam z połowy składników na tortownicy o średnicy 18cm), wyrównać wierzch. Piec około 35 minut w temperaturze 170oC, przestudzić. Sok z cytryny wymieszać z łyżką cukru i nasączyć ciasto. Placek wystudzić.

Budyń rozprowadzić z 6 łyżkami mleka i 60g cukru. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, zagotować. Wystudzić stale mieszając. Porcjami dodawać zmielony chudy ser. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wymieszać z masą serową. Krem wyłożyć na przestudzone ciasto.

Owoce umyć, przebrać i osączyć. Wyłożyć na krem serowy i lekko docisnąć, przybrać listkami mięty lub melisy.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Kolorowy placek owocowy z kremem waniliowym”

  1. jakiego użyła Pani twarogu? Chodzi mi konkretnie o to, czy ma być ten wiaderkowy do serników czy taki biały twarożkowy (co są te 3 do wyboru tłusty, półtłusty i chudy)?

    Odpowiedz
  2. ja kupiłam chudy twaróg i go zmieliłam maszynką, ale może Pani użyć gotowego z wiaderka,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. dziękuję za odpowiedź. No to ja w takim razie też kupię chudy twaróg i sobie go zmielę, bo w wiaderku jest dużo tego serka i potem nie wiem co zrobić z resztą ;)

    Odpowiedz
  4. Witam, czy mozna upiec dzien wczesniej i trzymac w lodowce a nastepnego dnia przybrac owocami? Czy ciasto nie straci? Zastanawiam sie tez jak studzic budyn ciagle mieszajac, to przeciez bedzie dlugo trwac?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz