Kolorowy placek owocowy z kremem waniliowym



Przepyszny placek z mnóstwem świeżych owoców. Wygląda bajecznie i również tak smakuje, owocowo, świeżo, latem. Polecam :)  (przepis z gazety „Sól i Pieprz” lipiec 7/2002 )



Składniki:

200g masła

250g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

starta skórka z jednej cytryny

sok z jednej cytryny

3 jajka

250g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy

300ml mleka

200g chudego twarogu

200ml śmietany kremówki

1kg mieszanych owoców jagodowych

listki mięty lub melisy do ozdoby

Masło ubić na puszystą masę, dodać 170g cukru, 1 cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodawać pojedynczo jajka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodawać do masy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blachy (piekłam z połowy składników na tortownicy o średnicy 18cm), wyrównać wierzch. Piec około 35 minut w temperaturze 170oC, przestudzić. Sok z cytryny wymieszać z łyżką cukru i nasączyć ciasto. Placek wystudzić.

Budyń rozprowadzić z 6 łyżkami mleka i 60g cukru. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, zagotować. Wystudzić stale mieszając. Porcjami dodawać zmielony chudy ser. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wymieszać z masą serową. Krem wyłożyć na przestudzone ciasto.

Owoce umyć, przebrać i osączyć. Wyłożyć na krem serowy i lekko docisnąć, przybrać listkami mięty lub melisy.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Kolorowy placek owocowy z kremem waniliowym”

  1. jakiego użyła Pani twarogu? Chodzi mi konkretnie o to, czy ma być ten wiaderkowy do serników czy taki biały twarożkowy (co są te 3 do wyboru tłusty, półtłusty i chudy)?

  2. ja kupiłam chudy twaróg i go zmieliłam maszynką, ale może Pani użyć gotowego z wiaderka,
    pozdrawiam serdecznie

  3. dziękuję za odpowiedź. No to ja w takim razie też kupię chudy twaróg i sobie go zmielę, bo w wiaderku jest dużo tego serka i potem nie wiem co zrobić z resztą ;)

  4. Witam, czy mozna upiec dzien wczesniej i trzymac w lodowce a nastepnego dnia przybrac owocami? Czy ciasto nie straci? Zastanawiam sie tez jak studzic budyn ciagle mieszajac, to przeciez bedzie dlugo trwac?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.