Przepyszny placek z mnóstwem świeżych owoców. Wygląda bajecznie i również tak smakuje, owocowo, świeżo, latem. Polecam :) (przepis z gazety „Sól i Pieprz” lipiec 7/2002 )
Składniki:
200g masła
250g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
starta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
3 jajka
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
300ml mleka
200g chudego twarogu
200ml śmietany kremówki
1kg mieszanych owoców jagodowych
listki mięty lub melisy do ozdoby
Masło ubić na puszystą masę, dodać 170g cukru, 1 cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodawać pojedynczo jajka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodawać do masy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blachy (piekłam z połowy składników na tortownicy o średnicy 18cm), wyrównać wierzch. Piec około 35 minut w temperaturze 170oC, przestudzić. Sok z cytryny wymieszać z łyżką cukru i nasączyć ciasto. Placek wystudzić.
Budyń rozprowadzić z 6 łyżkami mleka i 60g cukru. Resztę mleka zagotować, wlać budyń, zagotować. Wystudzić stale mieszając. Porcjami dodawać zmielony chudy ser. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wymieszać z masą serową. Krem wyłożyć na przestudzone ciasto.
Owoce umyć, przebrać i osączyć. Wyłożyć na krem serowy i lekko docisnąć, przybrać listkami mięty lub melisy.
Smacznego :)
Witam, czy mozna upiec dzien wczesniej i trzymac w lodowce a nastepnego dnia przybrac owocami? Czy ciasto nie straci? Zastanawiam sie tez jak studzic budyn ciagle mieszajac, to przeciez bedzie dlugo trwac?
tak można, nie trzeba miesząc budyniu ciągle, można nakryć folią spożywczą, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Placek wyszedł pyszny. Wieczorem podeślę zdjęcie do galerii ;)
Pozdrowienia
dziękuję za odpowiedź. No to ja w takim razie też kupię chudy twaróg i sobie go zmielę, bo w wiaderku jest dużo tego serka i potem nie wiem co zrobić z resztą ;)
ja kupiłam chudy twaróg i go zmieliłam maszynką, ale może Pani użyć gotowego z wiaderka,
pozdrawiam serdecznie
jakiego użyła Pani twarogu? Chodzi mi konkretnie o to, czy ma być ten wiaderkowy do serników czy taki biały twarożkowy (co są te 3 do wyboru tłusty, półtłusty i chudy)?