Rewelacyjny, bardzo smaczny tort z truskawkami. Ładnie i ciekawie się prezentuje. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. Krem jogurtowy jest lekki i nie za słodki. Całość delikatnie pachnie wanilią i truskawkami. Biszkopt kakaowy fantastycznie się komponuje z owocami i kremem. Przepis może wydawać się trudny, ale taki nie jest, tylko go dokładnie rozpisałam. Bardzo polecam ten smakowity, ciekawy kopiec:)
Kopiec z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
80g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
100g obranych truskawek
2 łyżki wody
Krem jogurtowy:
400g obranych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
330g naturalnego jogurtu
90-100g cukru (proszę dosłodzić do smaku)
4 łyżeczki żelatyny
300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykończenie:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
100-150g truskawek
40-50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
posypka czekoladowa
Biszkopt:
1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 5-6 minut.
2. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać ją na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, ale nie wyciągać z tortownicy.
Do nasączenia:
4. Truskawki zmiksować na mus i dodać wodę, wymieszać. Gotowym musem polać biszkopt w tortownicy, równomiernie rozprowadzić i odstawić.
Krem jogurtowy:
5. Jogurt przez chwilę ucierać z cukrem mikserem na średnich obrotach. Zmiksować na mus 100g truskawek, dodać do nich sok z cytryny, wymieszać. Dodać do jogurtu wymieszać. Resztę truskawek (czyli 300g) przekroić na pół.
6. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Dodać do niej 2-3 łyżki kremu jogurtowego i wymieszać. Następnie dodać ją do reszty kremu, wymieszać. Krem schłodzić, aż zacznie trochę tężeć.
7. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym. Połowę kremu przełożyć na nasączony biszkopt w tortownicy. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki nacięciem do spodu i przykryć resztą kremu. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Wykończenie:
8. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Odstawić, aby trochę przestygła.
9. Truskawki pokroić.
11. Ciasto wyjąć z lodówki i nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy. Delikatnie zdjąć obręcz.
10. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozmieszać z dwoma łyżkami śmietanki, następnie dodać ją do reszty śmietanki, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach).
12. Do 1/3 śmietany dodać truskawki i wymieszać. Nałożyć ją na wierzch ciasta formując kopczyk.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na ciasto robiąc kopułę. Śmietana będzie bardzo szybko tężała, dlatego jeśli zrobią się grudki, po zrobieniu kopuły proszę łyżkę maczać w gorącej wodzie, wycierać i wygładzać nią wierzch kopca. Na końcu w kopiec powkładać truskawki jak na zdjęciu, a brzeg tortu posypać czekoladową posypką.
Udanych wypieków:)
Śliczny i pewnie smaczny będę robić w środę myślę że się uda
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie