Rewelacyjny, bardzo smaczny tort z truskawkami. Ładnie i ciekawie się prezentuje. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. Krem jogurtowy jest lekki i nie za słodki. Całość delikatnie pachnie wanilią i truskawkami. Biszkopt kakaowy fantastycznie się komponuje z owocami i kremem. Przepis może wydawać się trudny, ale taki nie jest, tylko go dokładnie rozpisałam. Bardzo polecam ten smakowity, ciekawy kopiec:)
Kopiec z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
80g mąki (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
100g obranych truskawek
2 łyżki wody
Krem jogurtowy:
400g obranych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
330g naturalnego jogurtu
90-100g cukru (proszę dosłodzić do smaku)
4 łyżeczki żelatyny
300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykończenie:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
100-150g truskawek
40-50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
posypka czekoladowa
Biszkopt:
1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 5-6 minut.
2. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać ją na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, ale nie wyciągać z tortownicy.
Do nasączenia:
4. Truskawki zmiksować na mus i dodać wodę, wymieszać. Gotowym musem polać biszkopt w tortownicy, równomiernie rozprowadzić i odstawić.
Krem jogurtowy:
5. Jogurt przez chwilę ucierać z cukrem mikserem na średnich obrotach. Zmiksować na mus 100g truskawek, dodać do nich sok z cytryny, wymieszać. Dodać do jogurtu wymieszać. Resztę truskawek (czyli 300g) przekroić na pół.
6. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Dodać do niej 2-3 łyżki kremu jogurtowego i wymieszać. Następnie dodać ją do reszty kremu, wymieszać. Krem schłodzić, aż zacznie trochę tężeć.
7. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym. Połowę kremu przełożyć na nasączony biszkopt w tortownicy. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki nacięciem do spodu i przykryć resztą kremu. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Wykończenie:
8. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Odstawić, aby trochę przestygła.
9. Truskawki pokroić.
11. Ciasto wyjąć z lodówki i nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy. Delikatnie zdjąć obręcz.
10. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozmieszać z dwoma łyżkami śmietanki, następnie dodać ją do reszty śmietanki, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach).
12. Do 1/3 śmietany dodać truskawki i wymieszać. Nałożyć ją na wierzch ciasta formując kopczyk.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na ciasto robiąc kopułę. Śmietana będzie bardzo szybko tężała, dlatego jeśli zrobią się grudki, po zrobieniu kopuły proszę łyżkę maczać w gorącej wodzie, wycierać i wygładzać nią wierzch kopca. Na końcu w kopiec powkładać truskawki jak na zdjęciu, a brzeg tortu posypać czekoladową posypką.
Udanych wypieków:)
Przepyszne ciasto! Jak się odtworzy zamieszczony przepis wychodzi idealne, nic się nie rozpływa i nie rozpada. Do bitej śmietany nie dodałam zwykłego cukru, żeby odjąć troszeczkę kalorii. Polecam
Wow! Zbliża się imprezka 2w1 – nasza rocznica ślubu i urodzinki córci – torcik idealny na tę okazję!!!
myślę, że też będzie pyszne, pozdrawiam
Myślicie, że smak świeżych „zimowych” truskawek nie wpłynie na smak?
można tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Czy można użyć truskawek mrożonych ?
kupiłam ten zestaw w sklepie DUKA,
pozdrawiam ciepło
Gratuluje wypiekow.Ale ja w innej sprawie.Chcialam zapytac gdzie pani kupila ten przesliczny komplet talerzykow,patery i lopatki? jest naprawde piekny a nigdzie nie znalazlam takiego.Chodzi mi konkretnie o czerwono-niebieski kwiatuszki w przepisie na KOPIEC Z TRUSKAWKAMI.Bede wdzieczna za odpowiedz.Pozdrawiam Kinga
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
polecam,rodzince bardzo smakował i mi też oczywiscie;)
Prezentuje się wyjątkowo efektownie w takiej formie :)
red_sonia – na pewno się uda, życzę smacznego!
kstr.NY.- dzięki:)
Wygląda wprost bajecznie i pewnie jest pszny. Może spróbuję mimo moich dość okrozonych możliwości cukierniczych ;)
WOW !! niebianskie cudo!!! ,gratulacje za pomysl,pozdrawiam
Yummi! Ja taki chce!