Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach – Przepyszny sernik z mnóstwem letnich owoców, bez pieczenia. Delikatny, nie za słodki, fantastycznie owocowy, idealny deser o tej porze roku. Bardzo dobrze smakuje spód z kakaowych herbatników z masą serową, tworzą ciekawe, smaczne połączenie. Sernik ładnie i apetycznie się prezentuje w pastelowych kolorach, spokojnie może zastąpić tort. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców np.: maliny zastąpić truskawkami. Bardzo polecam…
Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200g jagód
150g malin
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
jagodowe owoce do ozdoby
1. Masło roztopić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze.
3. Do herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm lub 20cm, ale z wyższym brzegiem 9cm. Masę herbatnikową wyrównać i docisnąć.
4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.
5. Mikserem ustawionym na średnie obroty wymieszać ser z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym.
6. Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.
7. Masę serową podzielić na 3 porcje.
8. Połowę jagód zemleć w blenderze i dodać do jednej porcji masy serowej. Wsypać jagody, wymieszać. Jagodową masę włożyć do lodówki lub na krótką chwilę do zamrażalnika, aby zgęstniała. Następnie wyłożyć ją na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby stężała.
9. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. Dodać je do drugiej porcji masy serowej i wymieszać. Następnie wyłożyć ją do tortownicy na warstwę jagodową, wstawić do lodówki (lub na krótką chwilę do zamrażalnika), aby stężała.
10. Połowę malin zemleć w blenderze i przetrzeć przez sito. Mus malinowy dodać do trzeciej masy serowej, wsypać pozostałe maliny i wymieszać. Masę malinową wyłożyć do tortownicy na masę brzoskwiniową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.
11. Sernik wyjąć z lodówki, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.
12. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i ozdobić nią wierzch sernika. Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.
Smacznego:)
Ciasto po prostu cudowne i przepyszne. Wszystkim bardzo smakowało. Pięknie się też prezentuje.
Mam pytanie czy mogę wierzch udekorować śmietaną dzień wcześniej a owocami udekorować tuż przed podaniem tortu?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Witam. Chciałabym wypróbować Pani przepis na jutrzejsze urodziny męża. Mam pytanie, czy masło używane do spodu można zastąpić margaryną, np. Kasią?
tak można, pozdrawiam serdecznie
A czy borówki będą pasowały zamiast jagód?
średnio, zmiksowane borówki nie dadzą takiego koloru, pozdrawiam
Witam, hm.. przeżyłam lekki szok – borówki i jagody to synonimy, a tu Panie robią rozróżnienie?
Pychotka ;-)
Na wierzchu zrobiłam jeszcze mus z brzoskwini jak w innym twoim przepisie na sernik na zimno bo do warstwy waniliowej zużylam tylko 3 połówki z całej puszki i resxtevtrzeba było jakoś zagospodarować . I cukru dałam 2/3 tego co w przepisie.
A na spód – biszkopt czekoladowy :-)
można z mrożonymi owocami, tylko trzeba je przed dodaniem dobrze rozmrozić, nie trzeba dodawać więcej żelatyny,
pozdrawiam serdecznie
Co z mrożonymi owocami?
Czy treba wtedy dodac np wiecej zelatyny?
tak, można, pozdrawiam
Witam, czy ser twarogowy można zastąpić mascarpone? :)
Cukierniczka: – tak można,
Dorota: – mogą być jagody ze słoika,
pozdrawiam serdecznie
Witam,jagody ze sloika zaprawione moga byc
czy można przygotować go z rana i podać około godziny 15, czy lepiej dzień wcześniej?
Boski, cudowny, lrkki, mniam.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne smakowało wszystkim gościa..robiłam porcje x2 ..poezja