Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach – Przepyszny sernik z mnóstwem letnich owoców, bez pieczenia. Delikatny, nie za słodki, fantastycznie owocowy, idealny deser o tej porze roku. Bardzo dobrze smakuje spód z kakaowych herbatników z masą serową, tworzą ciekawe, smaczne połączenie. Sernik ładnie i apetycznie się prezentuje w pastelowych kolorach, spokojnie może zastąpić tort. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców np.: maliny zastąpić truskawkami. Bardzo polecam…

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200g jagód
150g malin
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
jagodowe owoce do ozdoby

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze.

3. Do herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm lub 20cm, ale z wyższym brzegiem 9cm. Masę herbatnikową wyrównać i docisnąć.

4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.

5. Mikserem ustawionym na średnie obroty wymieszać ser z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym.

6. Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.

7. Masę serową podzielić na 3 porcje.

8. Połowę jagód zemleć w blenderze i dodać do jednej porcji masy serowej. Wsypać jagody, wymieszać. Jagodową masę włożyć do lodówki lub na krótką chwilę do zamrażalnika, aby zgęstniała. Następnie wyłożyć ją na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby stężała.

9. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. Dodać je do drugiej porcji masy serowej i wymieszać. Następnie wyłożyć ją do tortownicy na warstwę jagodową, wstawić do lodówki (lub na krótką chwilę do zamrażalnika), aby stężała.

10. Połowę malin zemleć w blenderze i przetrzeć przez sito. Mus malinowy dodać do trzeciej masy serowej, wsypać pozostałe maliny i wymieszać. Masę malinową wyłożyć do tortownicy na masę brzoskwiniową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.

11. Sernik wyjąć z lodówki, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.
12. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i ozdobić nią wierzch sernika. Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.

Smacznego:)

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

124 komentarze do wpisu „Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach”

  1. Mam wielkiego smaka na wartstwę z czarnej porzeczki. Mogłabym użyć roztopionego sorbetu i dać zamiast warstwy malinowej?

    Odpowiedz
  2. Tak, chcę zamienić jagody na sorbet i z resztą postępować wg Pani instrukcji. Bardzo dziękuję za odpowiedź i również pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Witajcie ;P

    dzis bede tworzyć to cudeńko :D

    tylko szkoda, ze nigdzie malin nie mogłem dostac haha :D
    ale kucharz sobie zawsze poradzi ;)

    pozdrawiam :D

    Odpowiedz
  4. mój ulubiony letni deser :) na takie upały w sam raz. Odkąd zrobiłam go pierwszy raz, zawsze w domu mam zapas herbatników kakaowych, które paradoksalnie trudno dostać. Nie mogę kupić już niestety świeżych owoców :( zamierzam użyć mrożonych, jakoś trzeba je specjalnie rozmrażać?

    Odpowiedz
  5. proszę je trzymać w temperaturze pokojowej lub na noc zostawić w lodówce,
    też nie mogę nigdzie dostać kakaowych herbatników, a szkoda,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Robiłam, smak bardzo mi odpowiada,domownikom też bardzo smakował, jedyny minus to spód, nie jestem zwolenniczką herbatnikowych spodów, natępnym razem zamienię na biszkopt, lub biszkopty. Ale ogólnie sernik pierwsza klasa . Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  7. Czy śmietanę kremówki mozna połączyć z serkiem maskarpone plus trochę żelatyny aby powstał lekki krem i to wycisnąć rękawem cukierniczym?

    Odpowiedz
  8. Sernik właśnie zrobiłam i czekam aż się zsiądzie i będzie gotowy do zjedzenia. Na moje oko wyszedł jak na zdjęciu,Pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Zrobiłem sernik 8 lipca.Zostało tylko zdobienie owocami.W tym dniu pojechałem po córkę na lotnisko.Gdy wróciliśmy do domu sernik był już dobrze napoczety .Była u zony koleżanka z mężem.A miał tak ładnie wyglądać z owocami.Była ,,delikatna,, wymiana zdań.Sernik oceniam na bardzo smaczny,warstwy były wyraźnie rozdzielone.
    Szkoda tylko,ze zabrakło wykończenia owocami.Gdy znowu bedą świeże maliny, truskawki będzie napewno zrobiony .Oczywiscie ozdobiony .
    Pozdrawiam.
    Dziadek Julii i Soni.

    Odpowiedz
  10. cieszę się, że sernik się udał i smakował, bardzo dziękuję za komentarz, jak został napoczęty to znaczy że i tak wyglądał apetycznie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. Witam :) Sernik wyglada przepysznie az slinka cieknie ;) Moja 3 letnia coreczka ma urodziny w niedziele i chce zrobic jej tort hello kitty z masy z pianek jojo tzn. polewa rozowa z pianek a na tym hello kitty tylko tradycyjnego torta z biszkoptem i kremem wolalabym zastapic wlasnie takim sernikiem , czy mysli pani ze moglabym taka mase dac na ten sernik czy raczej nie bedzie to dobre polaczenie , z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  12. Dziekuje za odpowiedz :) Jestem kompletnym laikiem w tych rzeczach to bedzie moj pierwszy tort jaki zrobie , a moze gdybym odwrocila ten sernik do gory nogami i te kruche ciasto bylo by na gorze to wtedy by sie udalo… ;)

    Odpowiedz
  13. a gdyby posmarowac caly sernik kremem ( jako baze) a na to mase cukrowa ? albo sprobowac kazda warstwe przekladac ciasem z herbatnikow i na wierzch ciasto a na to krem (baza) i wtedy masa ? co pani o tym sadzi ? A moze lepiej dac sobie spokuj i zrobic zwyklego torta heee :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. zawsze można spróbować, można by było zrobić tak, że na sernik masę taką na której nie rozpuszcza się lukier i dopiero na nią lukier=masa cukrowa, to mogłoby się udać:) tylko masa cukrowa = lukier może trochę się rozpuścić w lodówce, może zwilgotnieć, chociaż zależy od lodówki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Zrobiłam ten sernik, ale nie do końca mi wyszedł:( po dodaniu roztopionej żelatyny z 4 łyżkami masy serowo-jogurtowej do masy zrobiły się takie grudki, mimo tego dodałam do warstw owoce, ale nie bardzo zesztywniały te warstwy … w czym problem z moim wykonaniem? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  16. żelatyna za szybko stężała i później nie trzymała już pozostałej masy, za bardzo wystygła jak dodałam Pani 4 łyżki masy i już stężała lub za mało wody Pani do niej dodała, pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Dziękuję za rady a jakiego twarogu pani używa jeśli można zapytać? I czy żelatynę Pani namacza i roztapia czy od razu ciepłą wodą zalewa? Czy ser można z lodówki prosto czy lepiej wyjąć wcześniej. Drobiazgi, a bardzo istotnepozdrawiam Ania .

    Odpowiedz
  18. użyłam sera „Mój ulubiony” z Wielunia i nie wyciągałam go wcześniej z lodówki, żelatyny nie namaczałam od razu zalałam ciepłą wodą, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. Witam. mam pytanie odnośnie jogurtu naturalnego. Jaki Pani daje?? bo nie wiem czy z tych gęściejszych typu Bieluch naturalny?? czy tez są bardziej rzadsze np z Bakomy. POzdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz