Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)

Jabłka pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

140 komentarzy do “Jabłka pod kruszonką”

  1. Przepis wypróbowałam, zjedliśmy od razu z lodami do niedzielnej kawy. Zamiast rodzynek dodałam żurawinę, zmiksowane orzechy laskowe i posypałam trochę cynamonem. Wyszło fantastycznie i pysznie. Mam prośbę o podawanie bardziej przystępnych proporcji ile ma się to np. na szklankę, bo zawsze mam z problem z tymi gramami ;)

    Odpowiedz
  2. Własnie jem jabłka pod kruszonką. Dobrym pomysłem było dodanie orzechów włoskich i rodzynek. Wcześniej robiłam podobne ciasto z nektarynkami i brzoskwiniami. Też pyszne

    Odpowiedz
  3. Deser udał się i jest przepyszny! Bardzo prosty, a jakże efektowny. Będę go przyrządzać na różne okazje… i bez okazji również :)

    Odpowiedz
  4. Obawiam się, że niepotrzebne by mi były te małe miseczki! To wygląda tak apetycznie, że wcinałabym wprost z tej wielkiej ;]

    Odpowiedz
  5. Ja te jabłuszka robię w żaroodpornych miseczkach, dla każdego ciepła miseczka :) i zawsze zostawiam jedną więcej dla siebie na drugi dzień: rano wyjmuję na talerzyk z miseczki i podgrzewam w mikrofali, żeby było cieplutkie na śniadanie… i już nie umiera się z głodu przy piekarniku :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz