Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.)
Faworki
Składniki:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 żółtka
szczypta soli
4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu)
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego
1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany (ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego).
2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać) , podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać radełkiem lub nożem prostokąty o wymiarach około 3x15cm, środek każdego prostokąta naciąć na długość około 5-6cm i jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek.
3. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach.
4. Gotowe faworki poukładać na talerzu i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Chrupiące, wybąbelkowane (zrobiłam z proszkiem do pieczenia), pyszne. Takie, jakie mają być.
I najważniejsze – bez tłuczenia ciasta.
Wychodzą pyszne, polecam!
Czy zamiast smalcu lub oleju można użyć oleju kokosowego
nie wiem, nie doradzę, nie smażyłam na kokosowym, pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam pytanko czy zamiast spirytusu mozna dodac wodke 40%?
to dlatego że są bardzo cienko rozwałkowywane, nie wybijałam wałkiem, ani wielokrotnie nie wałkowałam,
pozdrawiam serdecznie
Pani faworki są bardzo „bąblowate”, ale w opisie nie ma np. wielokrotnego wałkowania czy wybijania wałkiem przez kilkanaście minut. Czy bez tego naprawdę tak wyglądają i są bardzo kruche? Czy to dlatego, że są bardzo cienko rozwałkowywane?
nie wiem ile sztuk, ale taka kopiasta patera, 3 osoby najadły się po uszy, pozdrawiam serdecznie:)
Na ile sztuk?
Tyle pyszności i tyle kalorii, ale co tam! W karnawale można wszystko :)
http://www.sagneska.pl
Ikj, spirytus można zastąpić zwykłym octem (ocet jest na bazie spirytusu) w smaku jest nie wyczuwalny.
nie można pominąć, ale dzięki niemu faworki chłoną mniej tłuszczu, pozdrawiam
Czy spirytus jest konieczny?
Można dodać ocet.
Jadłyśmy tylko faworki zrobione z ciasta drożdżowego jak na pączki.
Takie jak Twoje chętnie byśmy spróbowały :)
Najlepsze co może być. Faworki przypominają mi obrazki z przeszłości – krzątającą się po kuchni babcię i moją całą wysmarowaną buzię cukrem pudrem.
mniam :D