Fantazja jagodowa z biszkoptami

Lekkie, orzeźwiające, bardzo smaczne ciasto na zimno z jagodami. Proste w przygotowaniu, blaszkę wykładamy tylko biszkoptami i wylewamy na nie tężejącą masę jogurtowo-jagodową. Deser ładnie i smakowicie wygląda, ciemna galaretka jagodowa dodaje „pazurka” :). Przed podaniem możemy ozdobić go bitą śmietaną, owocami i listkami melisy lub mięty. Polecam… (inspirację znalazłam w gazecie „Gotuj krok po kroku”).

Fantazja jagodowa z biszkoptami

Fantazja jagodowa z biszkoptami
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
12 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej

Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/2 szklanki gorącej wody (ale nie wrzącej). Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).

2. Blaszkę o wymiarze 25x25cm wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej biszkopty. Jeśli nam parę zostanie, to proszę je rozkruszyć i wypełnić nimi odstępy pomiędzy biszkoptami.

3. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.

4. Jogurt przełożyć do dużej miski, wlać mus jagodowy, wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać. Następnie całość wlać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Masę jogurtową wstawić na parę minut do lodówki, aby zrobiła się gęsta (trzeba uważać i doglądać, żeby nie stężała w misce). Gdy zrobi się gęsta przelać, ją na biszkopty w blaszce i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Galaretka:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.

6. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, sok z cytryny, 2/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Całość przelać na stężałe ciasto jogurtowe i znów blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Smacznego:)

Fantazja jagodowa z biszkoptami

Fantazja jagodowa z biszkoptami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

46 komentarzy do “Fantazja jagodowa z biszkoptami”

  1. Nic nie lekceważę, 10 osobom wyszło 1 nie i nic na to nie poradzę, nie napiszę ile opakowań bo opakowanie opakowaniu nie równe są różni producenci, 12 łyżeczek dla Pani za mało dla kokoś innego za dużo, zważę żelatynę to podam w garach, użyła Pani czarnych jagód czy borówki amerykańskiej? Jeżeli użyła Pani czarnych jagód-polskich to nie mam pojęcia czemu wyszło blade, na pewno dodała Pani 250g? pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Mnie rownież masa nie wyszła niestety… U Pani na zdjęciu jest piękna ciemnojagodowa,u mnie wyszła biała z dodatkiem jagodowym… Jest zupełnie nie ścięta, moje 12 łyżeczek to nawet nie całe opakowanie,może lepiej na przyszłość podawać ile opakowań bo widocznie każdy ma inne łyżeczki. I jest bez smaku. Może jakaś porada a nie lekceważenie, jak poprzedniego komentarza gdzie Czytelniczce też nie wyszło…

    Odpowiedz
  3. nie to są około 2 opakowania, mnie smakowało, można dodać mniej, ale nie ręczę, że będzie się dobrze trzymać, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Czy ta ilość żelatyny 12 łyżeczek nie jest za duża, czy ciasto nie robi się przez to „sztuczne”. I czy te 12 łyżeczek to nie jakieś 3 opakowania żelatyny?

    Odpowiedz
  5. Niestety masa nie wyszła, ilość podanej żelatyny zdecydowanie za mała!! masa była płynna, nie chciała stężęć!

    Odpowiedz
  6. myślę, że można pomieszać różne jogurty, jeśli są słodzone to proszę masę odpowiednio posłodzić, żeby nie była za słodka, można użyć thermomix, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz