Kolejna moja propozycja na lato. Bardzo owocowa, lekka, nie za słodka, na biszkopcie z dodatkiem orzechów. Torcik z malinami i brzoskwiniami, orzeźwiający, w delikatnych, pastelowych kolorach. Można intensyfikować kolory poszczególnych warstw dodając barwników spożywczych. Wszystkie warstwy dobrze ze sobą smakują, maliny i brzoskwinie to dobre połączenie. Bardzo polecam…
Torcik z malinami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka, osobno żółtka i białka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Masa owocowa:
400g malin
3 brzoskwinie
2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 szklanki naturalnego jogurtu
2/3 szklanki cukru (jeśli masa będzie za mało słodka, proszę dosłodzić)
9 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
sok z 1/2 cytryny
Wykończenie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżeczki cukru pudru
całe maliny do ozdoby
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
wafelki
Biszkopt:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywno. Ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Ubijać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
3. Następnie dodać żółtka, aromat i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę, orzechy i znów delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa owocowa:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/4 szklanki gorącej wody.
6. Brzoskwinie obrać, wypestkować i zmiksować ma mus.
Maliny 300g zmiksować na mus i przetrzeć przez sito (nie musimy przecierać przez sito, ale wydaje mi się, że lepiej jeść bez pestek).
7. Jogurt wymieszać mikserem na średnich obrotach z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem wanilinowym.
8. Śmietankę ubić na sztywno.
9. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać, następnie wlać ją do pozostałego jogurtu. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Masę podzielić na 3 część. Do jednej dodać mus brzoskwiniowy, do drugiej 1/3 musu malinowego, do trzeciej 2/3 musu malinowego.
10. Masę brzoskwiniową przelać na biszkopt w tortownicy i wstawić ją do lodówki lub zamrażalnika na 10 minut (ja schładzałam w zamrażalniku). Następnie na wierzch ciasta wylać jaśniejszą masę malinową i znów schładzać ciasto 10 minut. Na końcu wyłożyć ostatnią masę malinową, powkładać w nią maliny (100g) wyrównać i tortownicę wstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Wykończenie:
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Ubitą śmietanką posmarować boki tortu i posypać orzechami. Resztę śmietanki przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego i ozdobić nią wierzch tortu, poukładać maliny i wafelki.
Udanych wypieków:)
Tort katastrofa. Wszystko zrobione wg przepisu,masa płynie po bokach po ściągnięciu obręczy 😡mimo tego ze tort stał całą noc w lodówce.
kupiłam je w lokalnym sklepie spożywczym na wagę, pozdrawiam
Gdzie mozna dostac takie wafelki?
cieszę się, że smakował, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
tort ten robiłam dwa razy polecam ,za pierwszym razem nie zmiksowalam całkiem pomaranczy i tez był przepyszny
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Wczoraj upiekłam, a dziś przystroiłam. Miałam lekki problem z żelatyną, ale wyszedł naprawdę pyszny świetne połączenie malin i brzoskwini, a biszkopt po prostu mniam :). Dziękuje za super przepis :D
Och, jaki piękny jest !
Cudne kolory i smaki :)
Bajkowe ciacho!