Torcik z malinami i brzoskwiniami

Kolejna moja propozycja na lato. Bardzo owocowa, lekka, nie za słodka, na biszkopcie z dodatkiem orzechów. Torcik z malinami i brzoskwiniami, orzeźwiający, w delikatnych, pastelowych kolorach. Można intensyfikować kolory poszczególnych warstw dodając barwników spożywczych. Wszystkie warstwy dobrze ze sobą smakują, maliny i brzoskwinie to dobre połączenie. Bardzo polecam…

Torcik z malinami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka, osobno żółtka i białka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Masa owocowa:
400g malin
3 brzoskwinie
2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 szklanki naturalnego jogurtu
2/3 szklanki cukru (jeśli masa będzie za mało słodka, proszę dosłodzić)
9 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
sok z 1/2 cytryny
Wykończenie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżeczki cukru pudru
całe maliny do ozdoby
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
wafelki

Biszkopt:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywno. Ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Ubijać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

3. Następnie dodać żółtka, aromat i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę, orzechy i znów delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa owocowa:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/4 szklanki gorącej wody.

6. Brzoskwinie obrać, wypestkować i zmiksować ma mus.
Maliny 300g zmiksować na mus i przetrzeć przez sito (nie musimy przecierać przez sito, ale wydaje mi się, że lepiej jeść bez pestek).

7. Jogurt wymieszać mikserem na średnich obrotach z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem wanilinowym.

8. Śmietankę ubić na sztywno.

9. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać, następnie wlać ją do pozostałego jogurtu. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Masę podzielić na 3 część. Do jednej dodać mus brzoskwiniowy, do drugiej 1/3 musu malinowego, do trzeciej 2/3 musu malinowego.

10. Masę brzoskwiniową przelać na biszkopt w tortownicy i wstawić ją do lodówki lub zamrażalnika na 10 minut (ja schładzałam w zamrażalniku). Następnie na wierzch ciasta wylać jaśniejszą masę malinową i znów schładzać ciasto 10 minut. Na końcu wyłożyć ostatnią masę malinową, powkładać w nią maliny (100g) wyrównać i tortownicę wstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Wykończenie:
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Ubitą śmietanką posmarować boki tortu i posypać orzechami. Resztę śmietanki przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego i ozdobić nią wierzch tortu, poukładać maliny i wafelki.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Torcik z malinami i brzoskwiniami”

  1. Wczoraj upiekłam, a dziś przystroiłam. Miałam lekki problem z żelatyną, ale wyszedł naprawdę pyszny świetne połączenie malin i brzoskwini, a biszkopt po prostu mniam :). Dziękuje za super przepis :D

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.