Lekkie, orzeźwiające, bardzo smaczne ciasto na zimno z jagodami. Proste w przygotowaniu, blaszkę wykładamy tylko biszkoptami i wylewamy na nie tężejącą masę jogurtowo-jagodową. Deser ładnie i smakowicie wygląda, ciemna galaretka jagodowa dodaje „pazurka” :). Przed podaniem możemy ozdobić go bitą śmietaną, owocami i listkami melisy lub mięty. Polecam… (inspirację znalazłam w gazecie „Gotuj krok po kroku”).
Fantazja jagodowa z biszkoptami
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
12 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej
Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/2 szklanki gorącej wody (ale nie wrzącej). Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).
2. Blaszkę o wymiarze 25x25cm wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej biszkopty. Jeśli nam parę zostanie, to proszę je rozkruszyć i wypełnić nimi odstępy pomiędzy biszkoptami.
3. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.
4. Jogurt przełożyć do dużej miski, wlać mus jagodowy, wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać. Następnie całość wlać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Masę jogurtową wstawić na parę minut do lodówki, aby zrobiła się gęsta (trzeba uważać i doglądać, żeby nie stężała w misce). Gdy zrobi się gęsta przelać, ją na biszkopty w blaszce i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Galaretka:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.
6. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, sok z cytryny, 2/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Całość przelać na stężałe ciasto jogurtowe i znów blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Smacznego:)
Witam ponownie. Mam kolejne nurtujące mnie zapytanie. Czy mając trzy różne jogurty mogę je pomiesza? Boję się, że Fantazja mi nie wyjdzie. ..
Witam. Mam pytanie odnośnie miksowania jagód. Czy mogę to ekstremalne zadanie wykonać trrmomikserem?
Pozdrawiam cieplutko, Master Kucharz.
myślę, że może być ser z wiaderka, i tak 300×5,
pozdrawiam
Witam!
Czy zamiast jogurtu mogę użyć takie wiaderko serka do ciast? Jeśli nie, to dobrze zrozumiałam, iż 1,5 kg jogurtu, więc jeśli duży jogurt naturalny ma 300g to mam kupić 5 takowych zgadza się?
Pozdrawiam!
tak jak najbardziej, pozdrawiam
Witam!
Czy jagody mogę zmiksowac blenderem ?
myślę, że tak będzie dobre z kefirem, tylko może trzeba będzie dodać trochę więcej cukru, pozdrawiam serdecznie
Oj, przepraszam, zdublowało mi się pytanie..
Cukierenko!
Czy mogę popełnić to ciasto z użyciem kefiru zamiast jogurtu???
myślę, że tak tylko proszę je dobrze rozmrozić,
pozdrawiam serdecznie
Witam, czy mrożone jagody się sprawdzą?? bo ciasto wydaje się boskie ale pora roku nie ta ….
super! bardzo się cieszę, dziękuję serdecznie za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam, ja rowniez oolecam ten przepis – w ciagu tygodnia robilam je az 2 razy! Jest naprawde extra w sam raz na letnie upaly, nie idzie w boczki i nawet mysle ze dluzej wytrzyma niz jakies inne cista. Pierwszy raz robilam doklanie wg przepisu, a drugi raz wylalam mase jogurt.-jagodowa na upieczony wczesniej biszkopt – wszyscy byli zachwyceni. To ciasto przyciaga nie tylko kolorem ale i smakiem. Polecam!
Wygląda obłędnie, koniecznie muszę wypróbować :)
ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz i zdecydowanie to ciasto „fit”
pozdrawiam ciepło:)