Lekkie, orzeźwiające, bardzo smaczne ciasto na zimno z jagodami. Proste w przygotowaniu, blaszkę wykładamy tylko biszkoptami i wylewamy na nie tężejącą masę jogurtowo-jagodową. Deser ładnie i smakowicie wygląda, ciemna galaretka jagodowa dodaje „pazurka” :). Przed podaniem możemy ozdobić go bitą śmietaną, owocami i listkami melisy lub mięty. Polecam… (inspirację znalazłam w gazecie „Gotuj krok po kroku”).
Fantazja jagodowa z biszkoptami
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
12 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej
Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/2 szklanki gorącej wody (ale nie wrzącej). Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).
2. Blaszkę o wymiarze 25x25cm wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej biszkopty. Jeśli nam parę zostanie, to proszę je rozkruszyć i wypełnić nimi odstępy pomiędzy biszkoptami.
3. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.
4. Jogurt przełożyć do dużej miski, wlać mus jagodowy, wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać. Następnie całość wlać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Masę jogurtową wstawić na parę minut do lodówki, aby zrobiła się gęsta (trzeba uważać i doglądać, żeby nie stężała w misce). Gdy zrobi się gęsta przelać, ją na biszkopty w blaszce i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Galaretka:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.
6. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, sok z cytryny, 2/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Całość przelać na stężałe ciasto jogurtowe i znów blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Smacznego:)
Droga Mała Cukierenko :)
to ciasto jest obłędne, zwłaszcza na te obecne upały. Mega lekkie, piękny kolor i jakie fit ;)
Zrobiłam je z okazji imienin Taty i zrobiło furorę – zwłaszcza, że On to typowy „Jagodowy Chłopak” ;)
Miałam mały problem z masą jogurtową bo zapomniałam, że moje małe łyżeczki są bardzo małe ale dorobiłam żelatyny i wyszło ekstra. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za rewelacyjny przepis :)
dobrze:) czekam więc na komentarz, życzę smacznego!
pozdrawiam ciepło
Dziekuje za odpowiedz jeszcze w tym tygodniu stworze moja Fantazje. Oczywiscie podziele sie wrazeniami smakowymi :-)
Bardzo eleganckie ciasto!
edit: – używam jogurtu jaki uda mi się dostać w osiedlowym sklepiku, więc prawie zawsze Zott,
Agnieszka: – tak 1,5 kg jogurtu,
pozdrawiam serdecznie
1i 1/2 kg jogurtu dobrze zrozumiałam aż 1,5 kg jogurtu?
Witam, mam, pytanie, jakiej marki jogurt uzywasz? Pozdrawiam
Cudowne kolory, wspaniałe ciasto i idealna nazwa dla niego :)
Jakie cudne kolory! *.*
Kolejne do wyprobowania:) Uwielbiam Twoja stronę:) Wczoraj pieklam ciasto z porzeczkami i makiem. Pyyyyyyyyyyycha:) Nawet nie wiem, kiedy zniknęło:P
\
Wygląda super i pewnie tak smakuje :)
Ohhh mamo! tylko dorwę jagody!!! :) Zapisuję do wypróbowania! Koniecznie!
Wygląda zjawiskowo! Jakby mój syn to widział,niestety już śpi, powiedziałby PYCHAA:)
świetnie wygląda, musi być obłędnie dobre:)
Piękne to ciacho a smak az sobie smak wyobraziłam…;)