Fantastyczne proste ciasto z jabłkami – Nowe, pyszne ciasto z jabłkami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Fantastycznie smakuje, jest wilgotne, aromatyczne i apetycznie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Idealne na jesienne dni. Polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Fitwaffle Kitchen).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Fantastyczne proste ciasto z jabłkami
Ciasto:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 120g miękkiego masła
- 130g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 lub 3 nieduże jabłka
Dodatkowo:
- 60g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 80g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra – dół. Keksówkę o wymiarach 21cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać mikserem.
3. Na masę przesiać mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i znów krótko wymieszać.
4. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM.
5. Ciemny cukier wymieszać z cynamonem.
6. Do blaszki o wymiarach 21cm x 12cm, przełożyć połowę przygotowanego ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto jabłka, aby przykryły całą powierzchnię. Jabłka posypać połową przygotowanego cukru z cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać. Ułożyć warstwę jabłek (mnie pokrojonego jabłka trochę zostało) i posypać pozostałym cukrem z cynamonem, patrz FILM.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Lukier:
8. Do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę mleka, wymieszać.
9. Gotowym lukrem polać ciasto (można ciasto odstawić na chwilę, aby lukier trochę stężał).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Pyszne i szybkie ciasto do kawki.Jest wilgotne i pełne zapachu cynamonu poprostu pychota. Pozdrawiam serdecznie i dzieki za przepis.
Mam keksówkę ale długą na 31 cm czy ilość podanych składników tez będzie odpowiednia na większą blaszkę?
Ja robilam z podwojnej porcji
Uwielbiam piec ciasta z Pani przepisow, wszystko wychodzi super👍Od mlodych lat pieke poniewaz sprawia mi to duza przyjemnosc. Odskocznia od wykonywanego trudnego medycznego zawodu. Serdecznie Pania pozdrawiam. Ps. Moj maz uwielbia rolade bezowa z truskawkami z Pani przepisu. 🌸
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam ciepło!
To ciasto naprawdę jest fantastyczne! Jak zawsze mi wychodzą zakalce z takich ciast, tak te wyszło idealnie i wyrośnięte. Poszło w kilka chwil. Naprawdę polecam :))
bardzo się cieszę, pozdrawiam!
Wydaje mi się, że w przepisie na lukier, a dokładniej w jego wykonaniu jest błąd. Czy nie powinno być, że należy dodać drugą łyżkę mleka zamiast cukru pudru?
tak, dziękuję!
Mozna zamienic jablka na gruszki?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Zdaje się że chochlik pomylił coś w opisie tworzenia lukru 😊
tak już poprawiłam, pozdrawiam ciepło
Ja w innej sprawie. Trafiłam na Pani przepis na sernik krówka i mam pytanie dlaczego sernik nie urósł po 66 min w temp 160 stopni. Był surowy. Czy temp nie powinna być wyższa? Piekłam na ajniżs ej półce.
Pewnie można, wtedy ciasto będzie zapewne bardziej słodkie. Jeśli nie lubisz to możesz dać mniej cukru
Natalio, właśnie się „przymierzam” do Twojego przepisu. Mała uwaga. W treści przepisu, pkt „8. Do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę cukru pudru, wymieszać.” Chodzi oczywiście o drugą łyżkę mleka, nie cukru. ;) Pozdrawiam serdecznie. :)
tak dziękuję! poprawione, pozdrawiam serdecznie
Jakie to ciasto jest cudne!!! Zrobilam z przyprawa do strudla, przepyszne!!!!
,,Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę cukru pudru, wymieszać.” Chyba chodziło o drugą łyżkę mleka?
tak, już poprawione, dziękuję, pozdrawiam ciepło
Ciasto wygląda pięknie, smakuje na pewno jeszcze lepiej jak wszystkie wypieki z Cukierenki. A czy można dodać jeszcze rodzynki, które bardzo lubię ?
tak, jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Witam.No nareszcie nowy przepis. Uwielbiam te strone. Pozdrawiam.
teraz postaram się częściej dodawać przepisy :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto będzie idealne na wycieczkę w góry! Dziękuję 🤩