Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami – Nowe, pyszne ciasto z jabłkami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Fantastycznie smakuje, jest wilgotne, aromatyczne i apetycznie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Idealne na jesienne dni. Polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Fitwaffle Kitchen).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami 2

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Ciasto:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 120g miękkiego masła
  • 130g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 lub 3 nieduże jabłka

Dodatkowo:

  • 60g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • 80g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami 3

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra – dół. Keksówkę o wymiarach 21cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać mikserem.

3. Na masę przesiać mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i znów krótko wymieszać.

4. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM.

5. Ciemny cukier wymieszać z cynamonem.

6. Do blaszki o wymiarach 21cm x 12cm, przełożyć połowę przygotowanego ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto jabłka, aby przykryły całą powierzchnię. Jabłka posypać połową przygotowanego cukru z cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać. Ułożyć warstwę jabłek (mnie pokrojonego jabłka trochę zostało) i posypać pozostałym cukrem z cynamonem, patrz FILM.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Lukier:

8. Do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę mleka, wymieszać.

9. Gotowym lukrem polać ciasto (można ciasto odstawić na chwilę, aby lukier trochę stężał).

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”
Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

42 komentarze do “Fantastyczne proste ciasto z jabłkami”

  1. Pyszne i szybkie ciasto do kawki.Jest wilgotne i pełne zapachu cynamonu poprostu pychota. Pozdrawiam serdecznie i dzieki za przepis.

    Odpowiedz
  2. Uwielbiam piec ciasta z Pani przepisow, wszystko wychodzi super👍Od mlodych lat pieke poniewaz sprawia mi to duza przyjemnosc. Odskocznia od wykonywanego trudnego medycznego zawodu. Serdecznie Pania pozdrawiam. Ps. Moj maz uwielbia rolade bezowa z truskawkami z Pani przepisu. 🌸

    Odpowiedz
  3. To ciasto naprawdę jest fantastyczne! Jak zawsze mi wychodzą zakalce z takich ciast, tak te wyszło idealnie i wyrośnięte. Poszło w kilka chwil. Naprawdę polecam :))

    Odpowiedz
  4. Wydaje mi się, że w przepisie na lukier, a dokładniej w jego wykonaniu jest błąd. Czy nie powinno być, że należy dodać drugą łyżkę mleka zamiast cukru pudru?

    Odpowiedz
  5. Ja w innej sprawie. Trafiłam na Pani przepis na sernik krówka i mam pytanie dlaczego sernik nie urósł po 66 min w temp 160 stopni. Był surowy. Czy temp nie powinna być wyższa? Piekłam na ajniżs ej półce.

    Odpowiedz
  6. Natalio, właśnie się „przymierzam” do Twojego przepisu. Mała uwaga. W treści przepisu, pkt „8. Do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę cukru pudru, wymieszać.” Chodzi oczywiście o drugą łyżkę mleka, nie cukru. ;) Pozdrawiam serdecznie. :)

    Odpowiedz
  7. Ciasto wygląda pięknie, smakuje na pewno jeszcze lepiej jak wszystkie wypieki z Cukierenki. A czy można dodać jeszcze rodzynki, które bardzo lubię ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz