Dżem rabarbarowo – bananowy – Dżem wspaniały, jak dla mnie po prostu rewelacyjny. Świetnie pasują do siebie słodki smak banana z kwaskowatym rabarbarem, wyśmienite połączenie o zapachu bananowym z nutą wanilii. Ten dżem na stałe zagości w moich przetworach. Ładnie ozdobiony nadaje się na oryginalny upominek. Podstawowy przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając mniej cukru i dokładając torebkę cukru waniliowego. (oryginalny przepis pochodzi z książki „Zamknąć lato w słoiku” wydaną przez Olimp Media Sp. z o.o. sp. k.)
Dżem rabarbarowo – bananowy
Składniki:
1kg rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki (1 cm)
1kg bananów obranych i pokrojonych w plasterki
1kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania żelfiksu 2:1
½ szklanki soku z cytryny
Owoce zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić pod przykryciem do następnego dnia.
Owoce zagotować, wsypać żelfiks i wlać sok z cytryny, trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.
Gorący dżem przelać do przygotowanych słoików (umytych, wyparzonych). Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem.
Smacznego :)
Czyli goujemy tylko w soku, ktory owoce puszczą, tak? Być moźe moje pytanie wydaje się śmieszne, ale pierwszy raz w źyciu robię sama dżem. ;)
nie dodawałam wody, pozdrawiam
Witam. W jakiej ilości wody mniej więcej ugotować owoce? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
nigdy nie używałam pigwy, ale jeśli jest kwaśna to się nadaje, bez żelfiksu dodałabym jeszcze 500g cukru czyli użyłabym 1,5kg, po przełożeniu go do słoiczków jeszcze bym zrobiła pasteryzację,
pozdrawiam
Ach, żelfiksu też nie ma, oczywiście… jakąś naturalną metodą mogę go zastąpić?
Zrobiłam już wiele smakołyków z Twojej strony, wszystkie okazały się wielkim sukcesem. Gratuluję tych wspaniałości!
Mała Cukierenko, mieszkam za granicą, na pewno nie znajdę tu rabarbaru… Już od dawna oglądam ten przepis, tak bardzo mam ochotę zasmakować tej wspaniałości… czy mogę użyć innego owocu zamiast rabarbaru? Z kwaśnych owoców mamy tu kilka odmian pigwy :)
postaram się o więcej, tylko ostatnio jakoś czasu nie ma:)
pozdrawiam
szkoda że tak mało tych przetworów ;), pozdrawiam
wspaniale, cieszę się bardzo:)
pozdrawiam ciepło
Dżemik rewelacja, smak niebiański. Od dzisiaj zagości w mojej spiżarni na zawsze. Serdecznie polecam :)
witam:)
dosyć sporo go wyszło, dokładnie nie podam ale około 6-7 słoiczków,
pozdrawiam
Ile wychodzi tego dżemu?Musi być niesamowity. ;)
pozdrawiam :)
aaah, nie doczytałam dokładnie. :)
już widzę, widzę, jak owoce mają być pocięte. :)
Witam,
a owoce przed zasypaniem cukrem, rozumiem, że pokroić? :) Rabarbar w paseczki, banany w plasterki? :D
pozdrawiam