Dżem rabarbarowo – bananowy

Dżem rabarbarowo – bananowy – Dżem wspaniały, jak dla mnie po prostu rewelacyjny. Świetnie pasują do siebie słodki smak banana z kwaskowatym rabarbarem, wyśmienite połączenie o zapachu bananowym z nutą wanilii. Ten dżem na stałe zagości w moich przetworach. Ładnie ozdobiony nadaje się na oryginalny upominek. Podstawowy przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając mniej cukru i dokładając torebkę cukru waniliowego. (oryginalny przepis pochodzi z książki „Zamknąć lato w słoiku” wydaną przez Olimp Media Sp. z o.o. sp. k.)

Dżem rabarbarowo-bananowy

Dżem rabarbarowo – bananowy
Składniki:
1kg rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki (1 cm)
1kg bananów obranych i pokrojonych w plasterki
1kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania żelfiksu 2:1
½ szklanki soku z cytryny

Owoce zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić pod przykryciem do następnego dnia.

Owoce zagotować, wsypać żelfiks i wlać sok z cytryny, trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.

Gorący dżem przelać do przygotowanych słoików (umytych, wyparzonych). Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

31 komentarzy do “Dżem rabarbarowo – bananowy”

  1. Czyli goujemy tylko w soku, ktory owoce puszczą, tak? Być moźe moje pytanie wydaje się śmieszne, ale pierwszy raz w źyciu robię sama dżem. ;)

    Odpowiedz
  2. nigdy nie używałam pigwy, ale jeśli jest kwaśna to się nadaje, bez żelfiksu dodałabym jeszcze 500g cukru czyli użyłabym 1,5kg, po przełożeniu go do słoiczków jeszcze bym zrobiła pasteryzację,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ach, żelfiksu też nie ma, oczywiście… jakąś naturalną metodą mogę go zastąpić?
    Zrobiłam już wiele smakołyków z Twojej strony, wszystkie okazały się wielkim sukcesem. Gratuluję tych wspaniałości!

    Odpowiedz
  4. Mała Cukierenko, mieszkam za granicą, na pewno nie znajdę tu rabarbaru… Już od dawna oglądam ten przepis, tak bardzo mam ochotę zasmakować tej wspaniałości… czy mogę użyć innego owocu zamiast rabarbaru? Z kwaśnych owoców mamy tu kilka odmian pigwy :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz