Pyszne placuszki, w których świetnie czuć smak moreli. Przy pierwszym kęsie przyjemnie zaskakują owocowym smakiem. Słodziutkie, puchate, owocowe. Polecam na śniadanie :) (przepis z gazety „Poradnik Domowy” nr 7 (239) lipiec 2010)
Składniki:
350g mąki
2 szklanki kefiru
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
500g moreli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski prześciać mąkę. Dodać kefir, żółtka, zmiksować. Ubić pianę z białek i z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać w ciasto. Odstawić na 15 minut. Morele cieniutko obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na paseczki, dodać do ciasta. Smażyć na patelni placuszki i przekładać na papierowy ręczniki, by ociekły z tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Placuszki przepyszne, zrobiłam je dzisiaj na śniadanie.
polecam:) smacznego
Zapowiada się smacznie, muszę wypróbować. :)