Placuszki z morelami


 
Pyszne placuszki, w których świetnie czuć smak moreli.  Przy pierwszym kęsie przyjemnie zaskakują owocowym smakiem. Słodziutkie, puchate, owocowe. Polecam na śniadanie :)  (przepis z gazety „Poradnik Domowy” nr 7 (239) lipiec 2010)
 

 
Składniki:

350g mąki

2 szklanki kefiru

3 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

500g moreli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do miski prześciać mąkę. Dodać kefir, żółtka, zmiksować. Ubić pianę z białek i z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać w ciasto. Odstawić na 15 minut. Morele cieniutko obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na paseczki, dodać do ciasta. Smażyć na patelni placuszki i przekładać na papierowy ręczniki, by ociekły z tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Pozdrawiam :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Placuszki z morelami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.