Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…
Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.
2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Udanych wypieków :)
Czy można zrobić ciasto bez dżemu?
Proste, szybkie, dobre ciasto :)
Wspaniały przepis, piekłam to ciasto już kilka razy, w tej chwili też już czeka na wstawienie do nagrzanego piekarnika, jest naprawdę pyszne i co najważniejsze – zawsze się udaje! :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy mozna zastąpić cukier syropem z agawy?
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
cieszę się, pozdrawiam ciepło
Dziękuję! ciasto było pyszne, zniknęło co do ostatniego okruszka! teraz zrobię w formie muffinek… pozdrawiam serdecznie.
około 25 minut, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Właśnie się piecze jestem bardzo ciekawa jak będzie smakowało bo na razie w mieszkaniu pachnie obłędnie w foremkach na muffiny jak długo należy piec? Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że tak, co do sant honore- na pewno spróbuję, ale wygląda na trudne:) pozdrawiam serdecznie
witam slonecznie,a w wersji nie czekoladowej to mozna zastapic kakao np budyniem waniliowym bez cukru?
dziekuje z gory za odpowiedz. p.s uwielbiam wszystkie Twoje ciasta….a moze by tak sprobowac _sant honore- mysle ze pod Twoim kierunkiem na pewno bym sie skusila…. baci
myślę, że tak pozdrawiam
A moge uzyc maki razowej?
jak najbardziej:) pozdrawiam
czy mozna je zrobic w formie od muffinek :)