Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…
Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.
2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Udanych wypieków :)
Czy można zrobić ciasto bez dżemu?
Proste, szybkie, dobre ciasto :)
Wspaniały przepis, piekłam to ciasto już kilka razy, w tej chwili też już czeka na wstawienie do nagrzanego piekarnika, jest naprawdę pyszne i co najważniejsze – zawsze się udaje! :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy mozna zastąpić cukier syropem z agawy?
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
cieszę się, pozdrawiam ciepło
Dziękuję! ciasto było pyszne, zniknęło co do ostatniego okruszka! teraz zrobię w formie muffinek… pozdrawiam serdecznie.
około 25 minut, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Właśnie się piecze jestem bardzo ciekawa jak będzie smakowało bo na razie w mieszkaniu pachnie obłędnie w foremkach na muffiny jak długo należy piec? Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że tak, co do sant honore- na pewno spróbuję, ale wygląda na trudne:) pozdrawiam serdecznie
witam slonecznie,a w wersji nie czekoladowej to mozna zastapic kakao np budyniem waniliowym bez cukru?
dziekuje z gory za odpowiedz. p.s uwielbiam wszystkie Twoje ciasta….a moze by tak sprobowac _sant honore- mysle ze pod Twoim kierunkiem na pewno bym sie skusila…. baci
myślę, że tak pozdrawiam
A moge uzyc maki razowej?
jak najbardziej:) pozdrawiam
czy mozna je zrobic w formie od muffinek :)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Korzystam z tego przepisu od kilku miesięcy i nigdy nie zawodzi. Zmieniam tylko owoce, w zależności od sezonu. Dodaję trochę więcej cynamonu. Ciacho jest ekspresowe i pyszne. Dziękuję :)
Kolejne ciacho które robiłam z tej stronki i niestety tym razem nie jestem zadowolone, mi wyszło jakieś gumowate, może takie ma być :) No nic, sprawdzamy kolejne przepisy.
tu jest soda, na pewno nie, ja bym zostawiła te dwie łyżeczki sody i tyle, pozdrawiam
Czy jeśli chciałabym zrobić podwójną porcję to wszystko dać_x2 czyli proszek tez?
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj się natknęłam na ten przepis w poszukiwaniu jakiegoś prostego przepisu na ciasto czekoladowe :) Od razu i się spodobało,chodź dziwnie to tak wygląda z cynamonem i sodą,ale zrobię je ;) Właśnie je piekę ciekawe jak wyjdzie :))
Wspaniale:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
pyszne ciasto, próbowałam zrobić go bez dżemu lecz z aromatem śmietankowym i świetne wyszło <3
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam na Wielkanoc, ciasto wyszło rewelacyjnie, mięciutkie i wilgotne!! Dzieciom i dorosłym bardzo smakowało,polałam polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką… a dżemu malinowego dałam prawie cały słoiczek! ;)Polecam!!
dziękuję za komenatrz, pozdrawiam serdecznie
Mleko zastapilam wodą kiedy robilam ciasto 2 raz: nie ma różnicy. Pozdrawiam i dzieki za przepis!
Zrobiłam to cisto już chyba czwarty raz i na pewno na stałe u mnie zagości, bo zawsze wychodzi rewelacyjnie!
U mnie obowiązkowo musi być skąpane w polewie – mąż nie wybaczy, jak nie podrasuję jeszcze bardziej czekoladowego smaku ;] dlatego też z każdym kolejnym pieczeniem daję więcej kakao.
Super przepis! =D
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz, do wypróbowania taka opcja,
pozdrawiam serdecznie
To ciasto szaleje na moim stole i podbiło serca moich bliskich. Zamiast sojowego mleka daję zwykłe, piekę na duże blaszce, zwiększając oczywiści składniki dwukrotnie i przekładam masą, np. z czekoladową wyszło pyszne.
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziekuję.To moje narazie jedyne takie ciasto i pyszne!!dla wegetarian łatwiej coś znaleźć. Najważniejsze,że SMAKUJE WSZYSTKIM.Serdecznie pozdrawiam,życze nowych pomysłów.malg
ps.piekłąm kilka razy,dodaję orzechy,migdały,slonecznik-co jest”pod ręką”
Przepyszne :) Bardzo proste, pięknie pachnie, z własnej roboty konfiturą malinową :)
Bardzo dziękuję za ten przepis :)
oczywiście że tak, będzie ładnie wyglądało,
pozdrawiam ciepło
czy mogę je zrobić w foremce w kształcie serca? Dostałam na urodziny i szukam inspiracji co by w nim upiec ;)
Pyyyyszności. Zrobiłam wczoraj, przygotowanie zajęło mi chyba niecałe 10 min. dodałam jeszcze trochę banana i wyszło rewelacyjnie :)
Będę próbować kolejnych Twoich przepisów :)
Z przyjemnością je wypróbuję:) Wygląda znakomicie! Zamiast kakao dodam karob ciekawe jakie wyjdzie?
tak, można zastąpić mleko sojowe zwykłym mlekiem lub jogurtem, kefirem,
pozdrawiam
Bardzo proste. A można zastąpić czymś sojowe mleko? Np. zwykłym lub jogurtem, kefirem?
Robię takie od kilkunastu lat, tylko z kefirem i jest cudowne :) Nie ma osoby, której by nie smakowało :)
cieszę się, że mogłam pomóc, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
dziękuję za propozycje! :) dzięki temu odnalazłam też wiele innych 'sezamowych’ przepisów (trochę mi głupio, że wcześniej nie przeszukałam strony Małej Cukierenki). Komentarz pojawi się niebawem pod którymś z przepisów;)
bardzo dziękuję za komentarz,
coś wymyślimy z tym sezamem:) na razie polecam te ciasteczka są rewelacyjne oraz babeczki
http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-owsiane-z-sezamem.html
http://www.malacukierenka.pl/muffinki-sezamowe.html
pozdrawiam serdecznie
kolejny udany wypiek z Pani strony! :) cisto wyszło jak na zdjęciu !!! konsystencja ciasta jest bardzo ciekawa- sprężyste i zwarte, ale mięciutkie :) jedynie smak bym wyostrzyła, może dlatego, że smak powideł śliwkowych, których użyłam, zagubił się..następnym razem spróbuję z dżemem (i w większej ilości;) lub sypnę więcej cynamonu. A następny raz będzie napewno, bo warto! :) dziękuję za przepis i polecam innym!
P.S czy posiada Pani sprawdzony przepis na ciasto (ale nie tort z masą), gdzie mogłabym wykorzystać sezam? leży mi w domu 'kilogramami’..
Zrobiłam wczoraj. Trochę z ciekawości jak będzie smakować takie wegańskie ciasto. I wszystkim bardzo smakowało. Ma świetną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis. Pierwszy raz skorzystałam z tej strony, ale już trafiła do moich ulubionych. Serdecznie pozdrawiam
można:) tylko wtedy proszę dodać ciut mniej cukru,
pozdrawiam serdecznie
A można dać nesquikqa zamiast kakao? Pozdrawiam:)
Witam:)
Cieszy mnie ogromnie, że strona się spodobała,
cukier jak najbardziej może być brązowy, mąkę radzę użyć razową pszenną lub orkiszową, żytnia jest trochę inna w smaku i nie wiem jak będzie z nią smakowało ciasto, ale można jej użyć,
pozdrawiam serdecznie
Witam!
Ta strona jest niesamowita! Jest ładna dla oka, super uporządkowana i przede wszystkim są rewelacyjne przepisy. Trafiłam na nią jakiś czas będąc na diecie. Teraz dieta za mną więc biorę się za pichcenie ciast, które już wcześniej mnie zaciekawiły. A to ciasto bardzo mnie ciekawi, ponieważ moja teściowa jest weganką. Chciałabym zrobić takie ciasto dla niej i pokazać ten przepis, ale zastanawia mnie czy mąka, która tu jest podana może być każdą mąką? Np. Żytnią (teściowa nie używa pszennej), a cukier może być brązowy?
Serdecznie i gorąco pozdrawiam :D
Witam:)
Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Fajny, szybki przepis, można wykorzystać to co zazwyczaj mam w domu pod ręką;)
Miałam tylko dżem truskawkowy i powidła śliwkowe – smak powideł zostawiam na święta (prawie jak piernik;)) , a ciasto zrobiłam z truskawkami – wyszło bardzo smaczne, ale chyba mogłam dać troszkę więcej dżemu.
nie, to kiepski pomysł,
pozdrawiam
Mozna zamiast oleju dac wode ?
Bardzo podobają mi się modyfikacje, to jak nowe ciasto, zapamiętam je i po Świętach jak będzie czas to upiekę,
dziękuję za pozdrowienia:)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobiłam w wersji zmodyfikowanej, zamiast mleka sojowego- zwykle 2% (tak jak wcześniej planowałam). Dżem zamiast malinowego- porzeczkowy. Piekłam w foremce mniej więcej takiej jak na zdjęciu przez 50 min. Przełożyłam je budyniem bananowym i pokrojonym w plasterki bananem. Wyszło przepyszne- miękkie, aromatyczne o zmysłowym zapachu cynamonu i bananów.
Jeśli ktoś lubi banany to naprawdę polecam! :))
Pozdrawiam Małą Cukierenkę!
Bardzo dobre ciasto:) Zamiast malinowego dałam konfiturę wiśniową, jest pyszne, zdecydowanie do powtórzenia:)
witam:)
można zastąpić mleko sojowe zwykłym i dodać go tyle samo, dziękuję za miły komentarz:)
pozdrawiam serdecznie
Witam, już wcześniej korzystałam z kilku przepisów z „Malej Cukierenki” i były naprawdę świetne. Jednak dopiero dziś trafiłam na ten przepis i na pewno go wypróbuję.
Mam pytanie: Czy mleko sojowe można zastąpić zwykłym? Jeśli tak to w jakiej ilości.
Pozdrawiam i owocnych wypieków życzę :)
Super przepis ! proste w zrobieniu , dzisiaj je upiekłam i wyszło jak trzeba :) dzięki za wstawienie na pewno jeszcze je zrobię kiedyś :) dodam ,że to nie pierwszy przepis z którego korzystam na Twojej stronie . Pozdrowienia!!