Dostałam do przetestowania nowy ciekawy produkt – kwiat dzikiego hibiskusa w syropie i stworzyłam ładny, smakowity deser dla dorosłych. Prosty w przygotowaniu, tylko trzeba mu poświęcić trochę uwagi. Spód deseru to śmietanka wymieszana z malibu, jak dla mnie najsmaczniejsza część:). Środek to kwiat hibiskusa zanurzony w likierze kokosowym, a wierzch truskawki. Deser wspaniale się prezentuje i na gościach zrobił niemałe wrażenie:) Jest bardzo aromatyczny i interesujący w smaku, polecam…
Deser z malibu, kwiatem hibiskusa i truskawkami
Składniki na 3 porcje:
4 łyżeczki żelatyny
100ml zimnej, przegotowanej wody
180-200ml malibu
4 łyżki śmietanki kremówki 36%
3 duże, obrane, umyte truskawki
3 kwiaty dzikiego hibiskusa w syropie
1. Żelatynę przełożyć do rondelka, zalać zimną wodę i odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
2. Następnie ją podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać malibu i wymieszać.
3. Do śmietanki dodać 5 łyżek malibu z żelatyną i wymieszać. Równomiernie rozlać ją do trzech wysokich kieliszków. Wstawić ją do lodówki, aby stężała.
4. Na galaretkę ze śmietanki ułożyć kwiaty hibiskusa i zalać je malibu z żelatyną, ale tylko na tyle, aby je przykryło, resztę malibu odstawiać (jeśli w międzyczasie galaretka z malibu za bardzo stężeje, proszę ją przez chwilę podgrzać). Kieliszki wstawiamy do lodówki, aby galaretka z kwiatami stężała.
5. Truskawki pokroić na kawałeczki i wymieszać je z pozostałym malibu. Równomiernie rozłożyć je na galaretki w kieliszkach i znów deser wstawić do lodówki, aby stężał.
Smacznego:)
Piękny deser, gratuluję. Chciałabym go zrobić ale skąd wziąć malibu w takim kolorze (a przede wszystkim przezroczyste)? Czy malibu nie jest białe (mleczne)?
malibu jest przezroczyste, pozdrawiam
Wow. swietny pomysł np. na wesele, jako nietypowy deser…
wygląda świetnie:)