Zapraszam na aromatyczny, smaczny i szybki w przygotowaniu deser z wiśniami. Lekki, delikatny, przełożony nasączonymi biszkoptami. Do kremu dodałam trochę wódki, co wzbogaciło smak, oczywiście możemy ją pominąć, ale uważam, że deser starci. Pyszny, wspaniały i prosty deser, bardzo polecam….
Deser wiśniowo-pomarańczowy
Składniki na 5 porcji:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki
4 łyżki wódki
skórka starta z 1 pomarańczy
1 słoik wiśni (około 370g)
2-3 łyżki cukru pudru
60-80g biszkoptów
Do dekoracji:
trochę startej skórki z pomarańczy
2-3 łyżeczki startej czekolady
1. Wiśnie osączyć, zachowując kompot.
2. Serek wymieszać z wódką, skórką z pomarańczy i cukrem pudrem.
3. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do serka, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
4. Na spód 5 pucharków nałożyć po sporej łyżce kremu. Następnie nałożyć warstwę biszkoptów, polać je 1 łyżką kompotu i poczekać aż wsiąknie. Następnie biszkopty polać kolejną łyżką kompotu i poczekać, aż wsiąknie.
5. Na nasączone biszkopty równomiernie rozłożyć wiśnie i przykryć je resztą kremu. Deser wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać startą skórą pomarańczową i startą czekoladą.
Smacznego:)
Ma piękną piankową konsystencję :) Jak chmurka !