Smaczny, bardzo czekoladowy tort zdecydowanie dla dorosłych, z suszonymi śliwkami, które nasączone są alkoholem. Tort jest mocny i wyrazisty w smaku, jest też fantastycznie aromatyczny. Dodanie aromatu rumowego przełamuje smak wódki i sprawia, że tort jest bardziej apetyczny. Nie chciałam dodawać do kremu jajek, więc zrobiłam go na budyniu i proszę budyń dobrze ugotować, żeby nie podchodził wodą. Proszę też zwrócić uwagę, aby składniki na krem miały tę samą temperaturę. Bardzo polecam:)
Tort „Pijana śliwka”
Składniki:
Biszkopt:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
170g cukru
5 jajek – osobno żółtka i białka
Krem (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 budyń śmietankowy bez cukru lub waniliowy
350ml mleka
200g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
3-4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
Polewa:
400-450g suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
100g masła
350-400ml wódki
150g gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1. Wódkę wymieszać z aromatem rumowym. Dodać suszone śliwki, wymieszać. Naczynie ze śliwkami nakryć i odstawić na całą noc (dobrze jest też w tym samym dniu upiec biszkopt i ugotować budyń).
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremowa masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę z kakao i wymieszać delikatnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem od pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Krem:
8. Budyń ugotować z 350ml mleka, jak się zagotuje trzymamy go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1-2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, ma być w temperaturze pokojowej (najlepiej ugotować go dzień wcześniej).
9. Czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem (na małym ogniu). Odstawić do ostygnięcia (nie może być ciepła).
10. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
11. Do czekoladowej masy dodać 1/3 budyniu i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Znów dodać budyń (połowę z tego co zostało) i wsypać łyżkę kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na końcu dodać resztę budyniu i wymieszać. Krem będzie gęsty i raczej zbity, ale dobrze się rozsmarowuje na torcie. Jedną łyżkę kremu odłożyć.
12. Śliwki osączyć, zachowując alkohol. Dodać do alkoholu 2-3 łyżki wody i wymieszać.
13. Krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go 1/3 alkoholu. Posmarować 1/3 kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Znów go nasączyć, posmarować połową pozostałego kremu. Trzeci krążek ciasta nasączyć pozostałym alkoholem i stroną, którą nasączaliśmy, kładziemy go na drugi krążek ciasta z kremem. Resztą kremu plus 1 łyżką odłożonego kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.
Polewa:
14. W rondelku z grubym dnem roztopić czekoladę i masło. Dodać śliwki i wymieszać. Następnie rozłożyć je równomiernie na wierzchu ciasta. Jeśli w rondelku zostanie polewa, polać nią wierzch ciasta.
15. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Jeśli przechowujemy tort w lodówce, godzinę przed podaniem proszę go wyjąć.
Udanych wypieków:)
Tort mocno czekoladowy ale smakował wszystkim.
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i polecam !! bardzo dobre, mocno alkoholowe, wychodzi identycznie jak na zdjęciu :) na przyszłość chyba dam do masy 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, a 1 mlecznej, będzie ciut słodsza;) ale generalnie jest super:D
Zapiera dech w piersiach:) naprawdę! pysznie:)
do środka nie dodawałam śliwek tylko na wierzch ciasta, ale można parę śliwek pokroić do środka,
pozdrawiam ciepło
Cukierenko spadasz mi jak nieba tym przepisem ze śliwka! Właśnie takiego przepisu potrzebuję :-) A czy te śliwki pokroić trzeba na mniejsze kawałki – te do środka?
ale pysznie się zrobiło :-)
Wygląda wspaniale, musiał być obłędnie intensywny w smaku :)
Wygląda obłędnie, a te śliwki na szczycie! Matko. Poproszę choć kawałeczek :)
Za dużo tych pyszności, muszę wybrać tylko 2 na święta! ;P Ale taka śliwka to już pewniak…
Prezentuje się cudownie ! :)