Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec

Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec – Dzisiaj kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem na kruchym cieście z powidłami i kakao. Jest bardzo smaczny, wilgotny, kremowy, aromatyczny. Ciasto wygląda apetycznie. Do piany dodałam kisiel wiśniowy i pianka nabrała różowego koloru. Ciasto jest proste w przygotowaniu i przepis jest na dużą blaszkę, bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec

Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec
Składniki:
Ciasto:
450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
220g schłodzonego masła lub margaryny
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
5-6 łyżek powideł śliwkowych (lub konfitury/dżemu z czarnej porzeczki)
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
4 żółtka
40g mąki ziemniaczanej
Piana:
6 białek
150g cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru (można dać truskawkowy lub żurawinowy lub inny)

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

3. Ciasto podzielić na 3 części troszkę mniejszą, średnią i największą (powinny być mniej więcej takiej samej wielkości, moja najmniejsza część ważyłam 220g, a największa 330g). Do średniej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Następnie kakaowe ciasto i najmniejszą część ciasta zawinąć (każdą osobno) w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.

4. Największy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na wielkość blaszki 25cm x 35cm. Ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi.

Masa serowa:
6. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, żółtka i wymieszać mikserem do połączenia składników.

7. Kakaowe ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, rozłożyć je równomiernie na powidłach śliwkowych, patrz FILM. Na ciasto wylać masę serową, wyrównać.

Piana:
8. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i miksować jeszcze przez około 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać kisiel, wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.

9. Z zamrażalnika wyjąć ostatni kawałek ciasta i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami. Równomiernie rozłożyć je na pianie w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

10. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej odstawić na całą noc.

Udanych wypieków :)

Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec”

  1. Wygląda obłędnie. Napewno będzie upieczony. Już nie mogę się doczekać kiedy zagości u mnie w domu to cudo. Pozdrawiam i życzę zdrowych i pogodnych świąt Wielkanocnych.

    Odpowiedz
  2. Sernik upieczony, dobrze się kroi, ser w smaku delikatny lekko waniliowy, połączenie smaków wyborne, dziękuję i życzę wszystkiego dobrego.

    Odpowiedz
  3. Witam, a mi nie wyszedł 😔 nie wiem co zrobiłam źle. Zrobiłam go w mniejszej formie okrągłej, po wystudzeniu rozlał się.. Piekłam ok 50min.

    Odpowiedz
  4. Witam od niedawna robię ciasta z moim synem z Pani przepisów. Syn zaczął pierwszy rok cukiernictwa w technikum. Pani przepisy są dość łatwe w wykonaniu, i bardzo ciekawe. A teraz na święta robiliśmy sernik na kruchym cieście z pianką jest rewelacyjny i bardzo smaczny. Pozdrawiamy

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam i wyszedł perfekcyjny :)

    Czuję, że zagości u mnie w domu na stałe.

    To moje pierwsze ciasto z Twojego bloga, ale na pewno nie ostatni. :)

    Odpowiedz
  6. Dzień dobry :) Pani przepisy są rewelacyjne :) Na święta piekłam Babkę jogurtowo-cytrynową i Babeczki koszyczki. Jutro zabieram się za ciasto z powyższego przepisu i za Babkę zebrę. Mimo, że nie jestem nowicjuszem w pieczeniu uwielbiam oglądać Pani filmiki, mimo, że z przepisu wiem, jak wszystko zrobić :D Świetnie Pani tłumaczy tym ‚mniej doświadczonym’ cukierniczkom ! :) Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  7. Ciasto jest bardzo smaczne i świetnie się sprawdza na stole w upalne dni. Czekam z niecierpliwością na kolejne inspiracje. Pozdrawiam, wierna fanka:-)

    Odpowiedz
  8. Ciasto niestety mi nie wyszło, piekłam nawet 50 min i po ostygnięciu i ukrojeniu warstwa sera dosłownie się wylała ☹️ może mi Pani podpowie jaka może być przyczyna ? Użyłam sera z wiaderka.

    Odpowiedz
    • ser musiał mieć dużo wody, chociaż nie powinno się tak stać bo w przepisie jest dużo mąki ziemniaczanej i żółtka, nie wiem czemu tak się stało, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz