Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com
Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu
1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.
2. Dodać mleko, olej, wymieszać.
3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.
4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.
5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.
6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).
Smacznego:)
Właśnie sobie zrobiłam. Dałam tylko odrobinę proszku do pieczenia. Prawie wykipiało, ale jest pysyyyyyyyszneeeeee. :D
miło mi to słyszeć:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest super! Jak się zachce słodkiego, domowego, pysznego ciasta no to jest to super rozwiązanie :D Ja akurat robiłam bez nutelli, ale też jest pyszne :) Pozdrawiam!
dzięki
dzięki moja curka zobaczyla ten przepis i wyszło jej idealne a ma dopiero 10 lat
mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
podobno tak, ale ja nie próbowałam,
proszę popatrzeć na starsze komentarze czytelników, niektórzy pisali że robili bez nutelii,
pozdrawiam ciepło
a czy mozna bez nutelli?
ja nie robiłam tego w piekarniku, więc nie wiem, ale w starszych komentarzach parę osób pisało że upiekło w piekarniku, proszę sprawdzić
pozdrawiam ciepło
Ajak ktoś nie ma piekarnika i chciał by spróbowac ? można to upiec w piekarniku? a jak tak to ile stponi i ile czasu?
Zrobiłam!!!Jak mąż zobaczył to niemal z łóżka nie spadł ze śmiechu bo wyszedł straszny gniot :) Nie dało rady tego zjeść…masakra….mąż poprosił tylko żebym więcej już nieeksperymentowała…hihihi….nie obiecuje:) Pozdrawiam dziewczynki :)
myślę, że tak, trzeba pokombinować,
pozdrawiam
Czy da się zrobić to ciasto w innym smaku ??
bardzo się cieszę, dobre modyfikacje
pozdrawiam serdecznie
wspaniały przepis zrobiłam z podwójnej porcji w misce i dodałam dzemu porzeczkowego a zrezygnowałam z nutelli wyszło super dzieki za przepis