Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.

2. Dodać mleko, olej, wymieszać.

3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.

4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.

5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka 1
przed pieczeniem

6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).

Smacznego:)

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Print Friendly, PDF & Email

312 komentarzy do “Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka”

  1. Palce lizać:))) wczoraj przetestowałam i od razu dorzuciłam do ciasta orzechów włoskich, i polałam wiśniami w zalewie, mój facet je pokochał. Dzisiejsze właśnie kończymy pałaszować, zrobiłam w miseczkach (2 minuty w mikrofali), zrezygnowałam z cukru, bo dla mnie ździebko za słodkie, a dorzuciłam płatków migdałowych. Na górę włożyłam po gałce lodów waniliowych, łyżkę bitej śmietany i garść świeżych pokrojonych truskawek mniami :)))

    Odpowiedz
  2. Piekłam w piekarniku 20 minut w 200 stopniach. Niestety stygnąc opadało i zrobiło się gumowate… mimo wszystko ciekawy przepis :)

    Odpowiedz
  3. Wyszło super, tylko sama teraz tej porcji nie przejem.

    Faktycznie z lodami byłoby super lub z bitą śmietaną.

    Dałam 2 łyżki kakao i wyszło intensywnie czekoladowe.

    Polecam :)

    Odpowiedz
  4. zamiast nutelli dałam dwa paseczki czekolady mlecznej startej na tarce i tylko 2 łyżki kakao
    piekłam na 800W 3minuty w miseczce takiej do zupy zwykłej wyszło świetne! i Pyszne :P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz